Mededeling

Van Jetty Paerl tot Jeangu Macrooy: het ANP brengt een boek uit over 65 jaar Nederlandse deelname aan het Eurovisiesongfestival

Van Jetty Paerl tot Jeangu Macrooy: het ANP brengt een boek uit over 65 jaar Nederlandse deelname aan het Eurovisiesongfestival
Door Nana van Dijk · 03 May 2021
songfestival anp
Jetty Paerl was in 1956 de eerste deelnemer aan de 'Grand Prix van het Europese lied, zoals het evenement toen nog heette. Foto: ANP

Het Algemeen Nederlands Persbureau verzamelt alle Nederlandse deelnemers ooit aan het ultieme Europese muziekevenement in het boek ‘Eurovisiesongfestival: 65 jaar zingen’. Van Jetty ‘Jetje van Oranje’ Paerl tot Jeangu Macrooy: anekdotes, verhalen en foto’s vanaf 1956. Het boek is  te bestellen in de fotowinkel van het ANP en bol.com.

Het Eurovisiesongfestival vindt dit jaar voor de 65e keer plaats. Rotterdam krijgt na de annulering in 2020 weer een kans, waarmee Nederland voor de vijfde keer de thuisbasis is van het internationale evenement.

Van Jetty tot Jeangu

Na boeken over prinses Beatrix en koningin Máxima brengt het ANP nu, in dit bijzondere songfestivaljaar, een boek uit over 65 jaar Nederlandse deelname aan het Eurovisiesongfestival. Van de allereerste deelnemer Jetty Paerl, die deelnam toen het songfestival nog de ‘Grand Prix van het Europese lied’ heette, tot Jeangu Macrooy, die dit jaar met zijn nieuwe lied ‘Birth of a new age’ optreedt. Daartussenin natuurlijk iconen als Teddy Scholten, Lenny Kuhr en Teach-In.

Verhalen, anekdotes en foto’s halen bij de songfestival-fan absoluut goede herinneringen boven. Teddy Scholten is de tweede Nederlandse winnaar en won het Songfestival in 1959: “En ja hoor, daar was de Hollandse molen. Tegen een oer-vaderlands decor zong Teddy Scholten (1926-2010) in Cannes ‘Een beetje’ naar de eerste plek. ‘Ík wou dat je hart een kast was met een deurtje. En dat ik kon kijken in het interieurtje’, klonk het in gezellige verkleinwoordjes.”

Teddy Scholten was de tweede Nederlandse winnaar in 1959.
In 2019 won Duncan Laurence.

45-toeren singletje

Het boek heeft het formaat van een klassiek 45-toeren singletje en is voor de echte liefhebber onmisbaar op de koffietafel. Het boek bevat 132 pagina’s en 68 foto’s.

In de SBS6-programma’s Hoge Bomen en SongfestivalQuiz, op Radio538 en op verschillende social media-platforms vertellen een aantal artiesten nogmaals hun verhaal. Het boek is te koop via de fotowinkel van het ANP en bol.com. Het boek wordt gedrukt in een oplage van 2000 en is zowel los als in oplage te bestellen. Goed als cadeau, klantgeschenk of om zelf te bewaren.

Noot voor redacties: Inkijkexemplaar van het boek en het perspakket zijn op aanvraag beschikbaar bij Loredana Vulcano, te bereiken via loredana.vulcano@anp.nl of +31 70 4141 311

Bestel nu 'Eurovisiesongfestival: 65 jaar zingen'

In de fotowinkel van het ANP is het boek nu te bestellen, voor €22,90 inclusief verzendkosten.

Bestel het boek

Interesse in een eigen fotoboek?

Stel je gewenste fotoboek samen met beelden uit het rijke ANP-archief van ruim 93 miljoen beelden.

Meer over fotoboeken
Nana van Dijk
Nana van Dijk
nana.van.dijk@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden