Mededeling

Succesvolle samenwerking ANP en Blauw Bloed wordt verlengd met kleurrijk fotoboek over koningin Máxima

Succesvolle samenwerking ANP en Blauw Bloed wordt verlengd met kleurrijk fotoboek over koningin Máxima
Door Loredana Vulcano · 04 Mar 2021
maxima fotoboek
Koningin Máxima op Paleis Noordeinde tijdens het galadiner voor de Raad van State in 2017. ANP / Robin Utrecht

Het EO-royaltyprogramma Blauw Bloed, Noblesse Uitgevers en het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) brengen ter ere van de vijftigste verjaardag van koningin Máxima dit voorjaar het kleurrijke fotoboek ‘Máxima: Glans van Oranje’ uit. In tien thema’s en bijna 150 foto’s wordt de lezer meegenomen in het bijzondere leven van onze koningin. Van haar jeugd in Argentinië tot haar rol als moeder van drie dochters en van haar gevoel voor stijl tot de reizen die ze voor de Verenigde Naties maakt. Ook is er een thema gewijd aan de ervaringen van de fotografen die Máxima vaak hebben gefotografeerd. Net als bij het fotoboek ‘Beatrix: Van prinses tot prinses’ hebben de samenstellers gebruikgemaakt van de beeldbank van het ANP.

Na het succesvolle fotoboek ‘Beatrix: Van prinses tot prinses’ hebben het ANP en de EO de samenwerking verlengd. In een samengesteld team van experts vanuit beide organisaties is afgelopen maanden gewerkt aan de inhoud en vorm van beide fotoboeken. Met de coproductie wil de EO een bredere, offline-doelgroep bereiken. Daarnaast vormen de fotoboeken, gevuld met ANP-beeld, ook een kans voor de EO: het thema royalty op een vernieuwende, kwaliteitsgedreven manier op de kaart zetten.

Voor de camera

Koningin Máxima is een van de meest gefotografeerde vrouwen van ons land. En daarom is er in het fotoboek ‘Máxima: Glans van Oranje’ speciale aandacht voor fotografen als Ed Oudenaarden, die onze koningin al jaren veelvuldig in beeld brengen.

“ANP-fotograaf Ed Oudenaarden was aanwezig bij de huwelijksinzegening van Willem-Alexander en Máxima in De Nieuwe Kerk, op zo’n tien meter afstand van het bruidspaar. Van de Rijksvoorlichtingsdienst mocht er tijdens het lied Adios Nonino niet gefotografeerd worden. Oudenaarden: ‘Maar toen Máxima door emoties werd overmand kon ik niet anders en pakte mijn camera.’ Het resulteerde in dé traan van Máxima die nog altijd de meest gedownloade foto van de koningin is uit de beeldbank van het ANP.”, vertelt ANP-beeldadviseur Leo Blom die sprak met Oudenaarden. 

“De circa 150 foto’s, die werden geselecteerd vanuit het perspectief van compositie en journalistieke inhoud, zijn hoofdzakelijk afkomstig uit de beeldbank van het ANP.”

De circa 150 fotos, die werden geselecteerd vanuit het perspectief van compositie en journalistieke inhoud, zijn hoofdzakelijk afkomstig uit de beeldbank van het ANP.

— Leo Blom, beeldadviseur ANP

Veelzijdigheid

In het fotoboek zien we Máxima groeien in haar rol. De Máxima van de verlovingsaankondiging is uitgegroeid tot een zelfbewuste powervrouw, die met evenveel gemak de groten der aarde begroet als gezellig een praatje maakt met kinderen die meedoen aan de Koningsspelen. Blom over het fotoboek: “Het fotoboek toont de ontwikkeling van een jonge latina die uitgroeit tot de zelfbewuste powervrouw die glans brengt aan het huis van Oranje. De circa 150 foto’s, die werden geselecteerd vanuit het perspectief van compositie en journalistieke inhoud, zijn hoofdzakelijk afkomstig uit de beeldbank van het ANP. Het meest in het oog springende verschil met het zusterboek ‘Beatrix: Van prinses tot prinses’ is de kleurrijkheid van het beeldmateriaal.”

Het fotoboek 'Máxima: Glans van Oranje'
Máxima poseert samen met jarige dochter prinses Amalia. ANP / Marcel Antonisse

De geselecteerde foto’s tonen het veelzijdige bestaan van onze koningin: een bezoek aan Barack Obama in het Witte Huis en een uitje naar de paardenraces op Ascot worden afgewisseld met biersjoelen in Zeeland en een gesprek over mobiel bankieren met Indiase vrouwen. Máxima verenigt glamour en polder, straalt charme uit en blijkt zich in elke situatie op haar gemak te voelen.

Het fotoboek ‘Máxima: Glans van Oranje’ verschijnt begin april 2021, maar kan vanaf vandaag via de ANP fotowinkel en de webwinkel van de EO als pre-order besteld worden voor €30,-.

Ook zo'n mooi fotoboek?

Interesse in een op maat gemaakt fotoboek dat past bij jouw bedrijf? Neem contact met Loredana Vulcano via 070 4141 311.

Of mail Loredana

Koninklijke foto's aan de muur

In de ANP fotowinkel vind je naast het fotoboek ook tientallen fotoprints van het Koninklijk Huis.

Naar de ANP fotowinkel
Loredana Vulcano
Loredana Vulcano
loredana.vulcano@anp.nl

Een fotoboek dat bij jouw organisatie past

Stel je gewenste fotoboek samen met bestaande beelden uit het rijke ANP-archief van ruim 93 miljoen beelden. Kies uit historische of juist recente foto's. Een mooi geschenk voor personeel of relatie.

Ontdek de mogelijkheden
fotoboeken anp

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden