Achter het nieuws

De veiligheid van de journalist en fotograaf voorop

De veiligheid van de journalist en fotograaf voorop
29 Jan 2021
rellen media pers bedreiging geweld anp maatregelen
Politie in Rotterdam is massaal in de stad aanwezig na de rellen van een dag eerder en controleert mensen die in groepjes op straat lopen. ANP

De veiligheid van de journalist én fotograaf komt steeds vaker in gevaar. Journalisten worden uitgescholden, bespuugd en geslagen. Freek Staps, ANP's hoofdredacteur, vertelde in verschillende media over de noodgedwongen maatregelen.

Een van de maatregelen die het ANP treft is het weglaten van de naam van de fotograaf bij relfoto's. ''Zo voorkomen we dat beeld herleidbaar is tot specifieke fotografen in de media. Vanzelfsprekend staat er wel nog steeds ANP bij als afzender'', aldus Freek tegen Villamedia. Daarnaast gaan fotografen niet meer alleen op pad en worden er bij 'planbare' rellen en demonstraties altijd twee fotografen naar een nieuwsgebeurtenis gestuurd. De één fotografeert en de ander let op de omgeving. Om de fotograaf alle concentratie op de straat te geven, wordt het bewerken van de foto's door een redacteur op de redactie gedaan.

"Journalisten worden door steeds meer mensen niet langer gezien als een onafhankelijke toeschouwer."

"Journalisten worden door steeds meer mensen niet langer gezien als een onafhankelijke toeschouwer."

— Freek Staps in NRC

Ook in NRC sprak Freek over de bedreigde pers en de veranderende rol van burger ten op zichte van de media. ''Journalisten worden door steeds meer mensen niet langer gezien als een onafhankelijke toeschouwer, wat ze for the record overigens wel zijn. Ze zijn een partij geworden, die je moet wegjagen. Terwijl ze iets heel basaals komen doen, de feiten en de beelden halen."

In gesprek bij Op1

Freek Staps samen en Ib Haarsma (NH Nieuws) bij talkshow Op 1 over de journalistieke maatregelen die ze nemen.

Bekijk de uitzending

Spijkers met koppen

Freek Staps over dit onderwerp bij het radioprogramma Spijkers met koppen.

Luister het fragment

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden