Mededeling

Het ANP en Blauw Bloed brengen uniek fotoboek over prinses Beatrix en een koninklijke kalender uit

Het ANP en Blauw Bloed brengen uniek fotoboek over prinses Beatrix en een koninklijke kalender uit
Door Loredana Vulcano · 02 Nov 2020
Prinses Beatrix met haar hond Joris in de tuin van kasteel Drakensteyn in 1964.
Prinses Beatrix met haar hond Joris in de tuin van Kasteel Drakensteyn, 1964. Foto: ANP/Ge van der Werff

Het Algemeen Nederlands Persbureau en EO-royaltyprogramma Blauw Bloed brengen dit najaar twee bijzondere koninklijke producten op de markt. In het fotoboek Beatrix: van prinses tot prinses is in 150 opvallende ANP-foto’s een portret van de (voormalige) vorstin gemaakt: van haar eerste babyfoto tot haar bruiloft, van vakanties tot staatsbezoeken. Koningshuisliefhebbers kunnen vanaf vandaag ook een koninklijke kalender voor 2021 bestellen, samengesteld door duizenden kijkers van Blauw Bloed. Beide producten zijn in beperkte oplage beschikbaar in de ANP fotowinkel.

Fotoboek Beatrix: van prinses tot prinses

Het fotoboek Beatrix: van prinses tot prinses toont het leven van prinses Beatrix in tien uiteenlopende thema’s. In 150 opvallende foto’s wordt het verhaal verteld van een vorstin die haar taak heel serieus nam, soms misschien afstandelijk overkwam, maar die ook warm en betrokken meeleefde met mensen die getroffen werden door verdriet. Het fotoboek geeft ook een tijdsbeeld, achter de foto’s zie je de Nederlandse samenleving veranderen. Van de mannen met hoeden die de kranten lezen waarin de geboorte van Beatrix wordt aangekondigd, tot de rookbommen op haar trouwdag en de krakersrellen bij haar inhuldiging. Al deze foto’s maken van Beatrix: van prinses tot prinses een feest der herkenning en niet alleen voor de volgers van het koningshuis.

"Het bijzondere aan het fotoboek is dat het niet uitsluitend een lofzang is op het leven van Beatrix. Naast de hoogtepunten komen ook dieptepunten aan de orde."

"Het bijzondere aan het fotoboek is dat het niet uitsluitend een lofzang is op het leven van Beatrix. Naast de hoogtepunten komen ook dieptepunten aan de orde."

— ANP-beeldadviseur Leo Blom
Beeldbank vol koninklijke foto’s

Het leven van Beatrix is grondig gedocumenteerd en in de beeldbank van het ANP ligt een schat aan materiaal. De redacteuren van het ANP en Blauw Bloed konden kiezen uit duizenden foto’s. Bij de keuze van de foto’s hebben zij zich laten leiden door verschillende overwegingen: sommige foto’s zijn gekozen vanwege hun historische betekenis. Bijvoorbeeld de eerste, wazige foto van prinses Beatrix en Claus von Amsberg, gemaakt in de tuin van Kasteel Drakensteyn. Andere foto’s staan in het fotoboek vanwege hun stilistische schoonheid. Maar alle foto’s hebben met elkaar gemeen dat ze iets vertellen over Beatrix. Of het nu een onderonsje met prinses Amalia is, haar ernstige blik tijdens een toespraak bij een staatsbezoek, of haar betrokken houding als ze een bezoek brengt aan slachtoffers van een ramp.

Prinses Beatrix en prins Claus op Paleis Soestdijk.
Uit het fotoboek: Beatrix en Claus op Paleis Soestdijk, vlak voor hun huwelijk in 1966. Foto: ANP/Jacques Klok
Het koningspaar tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam.
De winnende kalenderfoto van de maand juni: het koningspaar tijdens Nationale Dodenherdenking. Foto: ANP/Patrick van Katwijk

Kalender Een jaar met de Oranjes

De koninklijke kalender Een jaar met de Oranjes is op een unieke wijze tot stand gekomen: duizenden kijkers van Blauw Bloed hebben afgelopen weken massaal gestemd op hun favoriete foto’s voor in de kalender. De ANP-foto’s waarop kijkers konden stemmen, zijn gemaakt in de bijbehorende kalendermaand, een of twee jaar eerder. Bij de maand februari kon bijvoorbeeld gestemd worden op de meest recente foto van de Oranjes in Lech, in maart op het staatsbezoek van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima aan Indonesië en in april op een Koningsdagfoto. De foto’s met de meeste stemmen zijn terug te vinden in Een jaar met de Oranjes.

Naast foto's van de koninklijke familie is de kalender gevuld met belangrijke, interessante en jaarlijks terugkerende gebeurtenissen rondom de Oranjes. Denk aan verjaardagen en jubilea maar ook staatsbezoeken en opvallende (nieuws)gebeurtenissen.

Ontdek koninklijke foto's voor aan de muur

In de ANP fotowinkel vind je naast het fotoboek en de kalender ook tientallen fotoprints van de Oranjes.

Naar de ANP fotowinkel

Ook zo'n mooi fotoboek?

Interesse in een op maat gemaakt fotoboek dat past bij jouw bedrijf? Neem contact met Robert Verkerk via 06 5154 8284

Of mail Robert
Loredana Vulcano
Loredana Vulcano
loredana.vulcano@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden