Mededeling

Eén nieuwe website voor ANP Foto en Hollandse Hoogte

Eén nieuwe website voor ANP Foto en Hollandse Hoogte
Door Nana van Dijk · 26 Jun 2020
nieuwe website anpfoto.nl

ANP Foto, de fotonieuwsdienst van het Algemeen Nederlands Persbureau, en fotobureau Hollandse Hoogte zijn gefuseerd en sinds 27 juni 2020 te vinden op de vernieuwde website van anpfoto.nl.  

De fusie komt voort uit de overname van Hollandse Hoogte door het ANP in 2018. Hollandse Hoogte blijft binnen de ANP website als eigen merk bestaan, met het onderdeel 'gekozen door Hollandse Hoogte'. 

De nieuwe website kent veel verbeteringen: bijvoorbeeld nieuwe zoekfuncties als gezichtsherkenning en meer aandacht voor regionale nieuwsfotografie. Ook is het persoonlijke dashboard van ANP Foto voor mediaklanten uitgebreid. 

Anpfoto.nl de grootste Nederlandse beeldbank

Door deze fusie is anpfoto.nl de grootste Nederlandse beeldbank, met nationale en internationale fotocollecties, die samen meer dan 90 miljoen foto’s bevatten; van nieuwsfotografie tot stockcollecties. Een paar honderd professionele fotografen leveren fotografie aan de Nederlandse media via de beeldbank en het beeldmateriaal van tientallen fotoagentschappen als Associated Press, Reuters, AFP, Magnum Photos en Eyeem kan worden gelicenseerd via de website.

ANP en Hollandse Hoogte

Het Algemeen Nederlands Persbureau is in Amsterdam, in 1934 opgericht als Stichting ANP door de Nederlandse Dagbladpers. Talpa Network wordt in 2018 eigenaar en in hetzelfde jaar wordt Hollandse Hoogte onderdeel van het ANP. Fotobureau Hollandse Hoogte is opgericht in 1985 in Amsterdam door Dick Breebaart, Simon B. Kool, Roel Sandvoort en Louis Zaal. Nu bevindt zowel het ANP als Hollandse Hoogte zich in WTC The Hague.

Hollandse Hoogte staat sinds de oprichting bekend om kwaliteitsfotografie. Nieuwsfotografie en de tweede laag van het nieuws: documentaire reportages, portretten, achtergrondverhalen, historisch materiaal. Deze traditie blijft zich voortzetten op anpfoto.nl: onder de rubriek ‘Gekozen door Hollandse Hoogte’ kiest de redactie fotoverhalen en fotoseries die een verdiepende blik op het nieuws bieden.

Een noodzakelijke stap

Directeur ANP Foto Bas van Beek: "In de zomer van 2018 heeft ANP Hollandse Hoogte overgenomen. Nu, 2 jaar later, zal met de lancering van een volledig nieuwe beeldbank de integratie van de twee fotobedrijven worden afgerond. We hebben wel vaker beeldbanken samengevoegd maar nog nooit op deze schaal; bijna 100 miljoen beelden, duizenden klanten en ontelbare records staan nu in een database. Een noodzakelijke stap voor het samensmelten van de twee fotobedrijven. Tegelijk een grote stap voorwaarts; het systeem is sneller, gebruiksvriendelijker en één nieuwe homepage geeft natuurlijk een beter beeld van onze dagelijkse productie dan twee."

"Eén nieuwe homepage geeft natuurlijk een beter beeld van onze dagelijkse productie dan twee."

"Eén nieuwe homepage geeft natuurlijk een beter beeld van onze dagelijkse productie dan twee."

— Bas van Beek, directeur ANP Foto

"Een nieuwe site moet in principe een verbetering voor de gebruikers opleveren. Dat wil helaas niet altijd het geval zijn. Complexe functionaliteiten willen wel eens een te grote uitdaging zijn voor bouwers en opdrachtgevers. Het team van iMedia en onze ICT verantwoordelijke Patrick Rasenberg zijn hier gelukkig wel in geslaagd, binnen deadline! Een beelddatabase is dynamisch en verandert voortdurend, dus er zullen vele upgrades volgen."

"Een van de belangrijkste innovaties die nu in de database is geladen is de beeldherkenningssoftware, dat samen met onze specialist Mobius is ontwikkeld. Niet meer zoeken op trefwoorden (foutgevoelig en soms onvolledig) maar zoeken op beeldherkenning. Zoek je nu een portret van koningin Máxima, dan zie je alleen de portretten van Máxima en niet alle foto's waar het woord Máxima in de trefwoorden of captions staat. Ontdek het zelf!"

De nieuwe website

Vanaf 27 juni 2020 vind je de beelden van ANP en Hollandse Hoogte op één website. Meer dan 95 miljoen beelden in dezelfde database.

Bekijk de website

De geschiedenis van Hollandse Hoogte

In de zomer van 2018 heeft ANP Hollandse Hoogte overgenomen. In 1985 werd het fotobureau opgericht.

Lees meer
Nana van Dijk
Nana van Dijk
nana.van.dijk@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden