Blik op het ANP

Van een tastbaar vel tot de eerste digitale beeldbank: de geschiedenis van fotobureau Hollandse Hoogte

Van een tastbaar vel tot de eerste digitale beeldbank: de geschiedenis van fotobureau Hollandse Hoogte
Door Franca Grimbergen · 25 Jun 2020
kantoor Hollandse Hoogte
Het kantoor van Hollandse Hoogte in 1999. Foto: Chris de Bode

In 2018 werd fotobureau Hollandse Hoogte overgenomen door het ANP.  Dat zorgde voor een gezamenlijke collectie van meer dan 90 miljoen foto’s. De lancering van de nieuwe fotowebsite - waar de collecties van ANP Foto en Hollandse Hoogte samenkomen -  is een mooie aanleiding om terug te blikken een paar momenten uit de geschiedenis van Hollandse Hoogte.

Fotobureau Hollandse Hoogte werd opgericht in 1985 in Amsterdam door Dick Breebaart, Simon B. Kool, Roel Sandvoort en Louis Zaal. Dat was in de tijd dat een foto nog een tastbaar vel was: met de afbeelding aan de voorzijde en de informatie op de achterzijde. Toen de vier mannen, vormgevers en redacteuren, merkten dat de foto die je zocht net onbereikbaar was omdat de maker zich uitgerekend op dat moment aan de andere kant van de wereld bevond, ontstond het idee. De oprichters bedachten dat het fijn zou zijn om op één plek beeldmateriaal bij elkaar te hebben en het toegankelijk te maken voor iedereen die beeld nodig had: fotobureau Hollandse Hoogte was geboren.

Kwalitatieve fotografie

Hollandse Hoogte staat al sinds de oprichting bekend om kwaliteitsfotografie. Nieuwsfotografie en de tweede laag van het nieuws: documentaire reportages, portretten, achtergrondverhalen, uiteindelijk ook historisch materiaal. Fotografen van het eerste uur zijn Marcel van Den Bergh, Hannes Walrafen, Freek van Arkel, Sake Elzenga, Ineke Oostveen, Petterik Wiggers, Henk Braam en Martijn van de Griendt. In 2020 leveren een paar honderd professionele fotografen hun fotografie samen met Hollandse Hoogte aan de Nederlandse media.

Een controlekamer in Pripyat, Tsjernobyl, 1996. Foto: Sake Elzenga
Bezoekers van Lowlands, 1999. Foto: Martijn van de Griendt

De eerste digitale beeldbank

Louis Zaal kwam via Kodak in contact met Jan Paul Douma, die een systeem had bedacht om papieren bedrijfsarchieven te digitaliseren. “Zou dat ook lukken met fotografie?”, was de grote vraag. En ja, dat lukte. Op deze manier werden 4.000 beelden per dag in lage resolutie in het systeem ingevoerd. Vanaf dat moment zou de aanvoer van nieuw beeld vooral digitaal zijn. Daarmee was Hollandse Hoogte in 2000 het eerste fotobureau dat zijn hele archief op internet zichtbaar had.

Het oude archief

Maar wat is er dan gebeurd met het oude archief? In de loop der jaren zijn de honderdduizenden drukken en diamappen een paar keer verhuisd. Het belandde zoals vele prachtige archieven bij Spaarnestad Photo in Haarlem, en het later is overgebracht naar het Nationaal Archief. Het is daar in goede handen en staat opgeborgen in honderden dozen, zij aan zij.

Oprichters Hollandse Hoogte in 1989: Louis Zaal, Dick Breebaart, Roel Sandvoort en Simon B. Kool. Foto: Bob Bronshoff
De fotoredactie van ANP-Hollandse Hoogte in 2020; leeg door corona. Foto: Pieter Stam de Jonge

Hollandse Hoogte anno 2020

In 2018 werd Hollandse Hoogte onderdeel van het Algemeen Nederlands Persbureau. Door het samengaan versterken de twee merken elkaar. De collecties vullen elkaar aan en voor beeldgebruikers is er nu één plek voor alle wensen. In de beeldbank vind je meer dan 90 miljoen beelden: een non-stop productie van het dagelijkse nieuws in beeld, fotografische achtergronden, reportages, stockmateriaal, portretten, entertainment beeld en historische collecties. Van honderden Nederlandse fotografen en tientallen buitenlandse agentschappen.

Een nieuwe website

Vanaf 27 juni 2020 vind je de beelden van ANP en Hollandse Hoogte op één website.

Bekijk de website

Geschiedenis van het ANP

Sinds 1934 staat het Algemeen Nederland Persbureau aan de basis van het nieuws.

Ontdek het ANP

Hollandse Beelden over Hollandse Hoogte

Deze tekst is deels gebaseerd op de tekst van Simon B. Kool uit de special van fotoblad Hollandse Beelden over Hollandse Hoogte. Deze editie is momenteel uitverkocht.

Meer over de uitgave

Online fotowinkel

De ANP fotowinkel is vanaf midden juli dé plek om kunstfoto’s voor aan de muur te bestellen die passen bij jouw bedrijf. Kies uit een selectie uit het rijke archief van ANP en Hollandse Hoogte.

Blijf op de hoogte
Franca Grimbergen
Franca Grimbergen
franca.grimbergen@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden