Blik op het ANP

Hoe werk je als fotoredacteur vanuit huis?

Hoe werk je als fotoredacteur vanuit huis?
Door Karin Hollaar · 26 Mar 2020
De lege fotoredactie van het ANP in Den Haag

Ook het ANP werkt onder druk van het coronavirus thuis. De redactie, ICT, marketing en ook de fotoredactie werken grotendeels vanuit huis. Dit is in de geschiedenis van het ANP nog nooit eerder voorgekomen. Deze situatie zorgt er voor dat er ook bij ANP moeten worden geïmproviseerd. Zo werkt de fotoredactie tijdens de coronacrisis.

De tweede week van het thuiswerken is aangebroken. Het eerste plan was om met een minimale bezetting op de redactie in Den Haag te werken, maar vanaf vorige week maandag ging de deur echt op slot.

Vanaf dat moment zijn we begonnen met het hergroeperen. Juist op de fotoredactie is communicatie erg belangrijk. Normaal gesproken wordt er de hele dag gediscussieerd over welke onderwerpen we wel en niet fotografisch gaan verslaan, wordt de agenda gevuld, fotografen gebriefd en ga zo maar door. Daarnaast rinkelt de telefoon de hele dag met vragen van mediaklanten en fotografen.

''De fotografen moeten de straat op en het is belangrijk dat ze zich hierbij veilig en gesteund voelen.''

''De fotografen moeten de straat op en het is belangrijk dat ze zich hierbij veilig en gesteund voelen.''

— Karin Hollaar, chef foto ANP

Rooster aanhouden
Op de fotoredactie werken we altijd in diensten. Van 07:00 tot 22:00 uur is de redactie bezet. Hierna gaat het piket in. We houden in deze rare tijd zoveel mogelijk vast aan de reguliere roostertijden. De telefoon wordt doorgeschakeld van 7:00 tot 13:30 uur naar de ene collega, om vervolgens om 13:30 uur over te gaan naar de avondcollega. Zo is er altijd iemand die de telefoon kan opnemen. Gelukkig nemen mediaklanten de mededeling op de website met het verzoek te mailen in plaats van te bellen serieus. Dat is erg fijn.

Videobellen
Dagelijks hebben we twee vaste video-belmomenten. Een om 10 uur ‘s ochtends en een in de middag, wanneer ook de avondcollega aan het werk is. Tijdens deze momenten bespreken we de onderwerpen en verdelen we de taken. Daarnaast is een van de fotoredacteuren ook aanwezig bij een videocall met de gehele nieuwsredactie en het team van beeldproducties, zodat we ook blijven communiceren met de andere ANP-collega’s.

Verder communiceren we door de dag heen met elkaar via Google Hangout en WhatsApp. Het is uiterst belangrijk dat we van elkaar weten wat we aan het doen zijn, omdat we met z’n allen aan hetzelfde product en aan dezelfde agenda werken.

Bekijk hieronder een selectie coronagerelateerde foto's, gemaakt door ANP-HH-fotografen.

Contact met fotografen
Het contact met de fotografen proberen we zo goed mogelijk in stand te houden. De fotografen moeten de straat op en het is belangrijk dat ze zich hierbij veilig en gesteund voelen. Naast de vijf vaste ANP-fotografen proberen we het werk zo goed mogelijk te verdelen onder onze freelance fotografen, gezien de agenda’s van vele fotografen grotendeels zijn drooggevallen door de coronacrisis.

Tevreden
Tot nu toe loopt alles goed. De foto’s worden goed gebruikt, de grote mediabedrijven zijn tevreden en het team fotografen en redacteuren probeert zo opgewekt mogelijk deze tijd door te komen.

Corona in beeld

Je vindt alle corona gerelateerde beelden van de ANP-fotografen op anpfoto.nl in een overzichtelijk dossier.

Bekijk het dossier

Achter het nieuws

ANP Foto is ook actief op Instagram, waar we onder andere verhalen achter de nieuwsfotografie delen.

Naar Instagram
Karin Hollaar
Karin Hollaar
karin.hollaar@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Karin Hollaar
Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden