Achter het nieuws

Van Las Vegas en Miami tot New York: fotograaf Freek van den Bergh over de Amerikaanse verkiezingen

Van Las Vegas en Miami tot New York: fotograaf Freek van den Bergh over de Amerikaanse verkiezingen
Door Franca Grimbergen · 26 Oct 2020
Freek van den Bergh Amerikaanse verkiezingen ANP
Trump tijdens een rally in Stanford bij Orlando in de staat Florida. ANP / Freek van den Bergh

Fotograaf Freek van den Bergh reisde in 2016 drie weken lang rond in Amerika voor de verkiezingen. Hij maakte daar onder andere foto’s voor het ANP. Met de Uber trok hij door de staten om met eigen ogen mee te maken hoe zo’n verkiezingsperiode in Amerika eraan toegaat.

“In de weken voor de verkiezingsavond ben ik door Amerika gereisd om bij verschillende rally’s van Hillary Clinton en Donald Trump aanwezig te zijn en het Amerikaanse volk vast te leggen tijdens de verkiezingsperiode."

Ontvangst als een popster
“Zo was ik in Las Vegas en Miami aanwezig bij een rally van Hillary Clinton, dat was een hele happening. Ze maakte er een heel spektakel van met optredens van artiesten. Ook Obama was aanwezig. Donald Trump legde ik vast tijdens zijn rally in Stanford, waar hij met zijn eigen vliegtuig aankwam. Met veel bombarie stapte hij uit het vliegtuig en stal de show. Erg indrukwekkend om de reactie van het publiek te zien, ze zijn helemaal lyrisch van hem. Alsof je bij een popconcert bent.”

Vanaf de straat
“Tijdens de verkiezingsavond was ik in New York. Ik had mij voor allebei de overwinningsspeeches aangemeld. Jammer genoeg was er zeer beperkte mogelijkheid voor de pers om erbij te zijn. Zelfs veel Amerikaanse media werden niet toegelaten. Ik heb om die reden de verkiezingsavond gevolgd op straat.”

"Met veel bombarie stapte Donald Trump uit het vliegtuig en stal de show."

"Met veel bombarie stapte Donald Trump uit het vliegtuig en stal de show."

— Freek van den Bergh, fotograaf

Een verrassende winnaar
“Het grootste deel van de avond stond ik bij het Rockefeller Center, waar grote schermen stonden met daarop de exitpolls. Naarmate de avond vorderde kreeg Trump steeds meer stemmen. Opvallend was dat ze op de Amerikaanse televisie de indruk wekte dat toch Hillary Clinton zou gaan winnen. Op een gegeven moment werd ik gebeld door de fotoredactie van het ANP dat ik toch op zoek moest gaan naar Trump; hij zou de verkiezingen echt gaan winnen. Met een dubbel gevoel, want de Amerikaanse media gaven dit nog steeds niet aan en dachten tot het laatste moment dat Clinton ging winnen, ging ik naar het Hilton Hotel waar Trump zijn overwinningsspeech zou gaan houden. En ja: Donald Trump won de verkiezingen. De fans waren uitzinnig.’’

In aanloop naar de verkiezingen van 2020, maakten we een video van de twee rivalen: Donald Trump en Joe Biden. De video bevat foto’s door de jaren heen uit de beeldbank van het ANP. Bekijk de video hieronder.

Meer fotoverhalen en ander nieuws van fotoafdeling van het ANP ontvangen?

Bedankt! Nu nog even bevestigen in je mail, en je ontvangt elke maand onze nieuwsbrief over fotografie.

Verkiezingen in beeld

Kun je geen genoeg krijgen van deze verkiezingsbeelden? Bekijk er meer in het item op anpfoto.nl dat we over de Amerikaanse verkiezingen hebben gemaakt.

Naar de beelden

Verhalen achter de foto's

Voor meer verhalen achter de (nieuws)fotografie volg ANP Foto op Instagram.

Naar Instagram
Franca Grimbergen
Franca Grimbergen
franca.grimbergen@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Franca Grimbergen
Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden