Tip

Vijf tips voor de fotograaf die thuisblijft

Vijf tips voor de fotograaf die thuisblijft
Door Esra de Zeeuw · 03 Apr 2020
Tips voor beeldbankfotografie
Een kopje koffie in de zon. Foto: Richard Brocken

Voor iedereen in Nederland geldt dezelfde boodschap: blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten als dat echt nodig is en werk thuis. Voor de nieuwsfotograaf is hier een uitzondering voor, dit is een vitaal beroep. Maar wat als jij nou geen nieuwsjager bent? Ook dan kun je in tijden van thuisquarantaine jezelf ontzettend nuttig maken. Ga aan de slag met tijdloze beeldbankfotografie. Wij geven je vijf tips hoe je van de maatregelen, mogelijkheden kan maken.

1. Home is where the heart is
Deze Hollandse Xenos kreet is meer dan ooit toepasselijk, we zitten namelijk allemaal thuis. Dit is het perfecte moment om je eigen huis eens goed te bekijken, zoals je dat nog niet eerder hebt gedaan. Waar je normaal gesproken vroeg en (vaak) gehaast de deur uitgaat naar een klus, blijf je ook vandaag weer thuis. Gebruik deze situatie eens om te kijken wat je in huis kunt fotograferen. Dat kan variëren van een tijdloos sfeerbeeld tot aan ongebruikelijke situaties. 

Thuis met de huisdieren. Foto: Patricia Rehe
Thuiswerken tijden corona. Foto: Erik van 't Woud

2. Ontdekken van nieuwe hobby’s 
Deze tijden zorgen ervoor dat je jezelf moet vermaken. We zien daarom dat heel veel mensen op zoek gaan naar nieuwe hobby’s. Zo worden er massaal puzzels gelegd, boeken gelezen of wordt de racefiets weer van zolder gehaald. Momenten en spullen die normaal gesproken niet voor de hand liggen om te fotografen, maar nu wel.

Tuin zomerklaar maken. Foto: Patricia Rehe
Tijd om een lekker stukje te fietsen. Foto: Tom van Limpt

3. Luchtje scheppen
Premier Rutte geeft ons de mogelijkheid om een luchtje te scheppen, wel met de gepaste 1,5 meter afstand, maar we mogen nog naar buiten. Deze beperkte vrijheid zorgt ervoor dat je extra geniet van de frisse lucht en anders kijkt naar de omgeving. Ga je dus de hond uitlaten of een frisse neus halen? Neem de camera mee! Gebruik deze nieuwe inzichten en leg architectuur, landschappen of de natuur vast.

Een stil en verlaten Rotterdam. Foto: Lex van Lieshout
Wandeling in natuurgebied de Hatertse Vennen. Foto: Flip Franssen

4. Communicatie
We mogen alleen nog met ons gezin of huisgenoten samen zijn. Dat vraagt ons ook om eens anders te kijken naar de communicatiemiddelen die we gebruiken om in contact te blijven met vrienden en familie. Met een flinke dosis creativiteit, technische mogelijkheden en soms ook een beetje ouderwetse middelen slagen we er allemaal om met elkaar in contact te blijven. De perfecte mogelijkheid om al deze vormen van communicatie vast te leggen.

Videobellen met opa en oma. Foto: Robin Utrecht
Een kaartje met de post ontvangen. Foto: Patricia Rehe

5. Eten en drinken
Nu alle horecagelegenheden zijn gesloten, zijn we vaker in de keuken te vinden. En als je dan toch thuis zit, neem eens de tijd om eten te fotograferen. Van een glaasje melk of kopje koffie tot een zelfgemaakte borrelplankje. Of wat dacht je van een fornuis waar een heerlijke hollandse maaltijd op gekookt wordt. Gerechten, producten en het bereiden ervan: denk in mogelijkheden.

Een kopje koffie in de zon. Foto: Richard Brocken
Verschillende kleuren druiven. Foto: Tom van Limpt

Tot slot: gebruik deze tijd om eens met een verfrissende blik naar je uitrusting te kijken. Wat heb je allemaal? En hoe kun je dat in deze tijd op een andere manier gebruiken? Wat kun je nou nog meer doen met die complexe sportuitrusting die nu in de kast ligt? Succes!

Hoe werkt de fotoredactie vanuit huis?

Ook het ANP werkt vanwege het coronavirus thuis. Hoe doet de fotoredactie dat bijvoorbeeld?

Chef foto Karin vertelt
Esra de Zeeuw
Esra de Zeeuw
esra.de.zeeuw@anp.nl

Contact

Neem contact op

Meer weten? We beantwoorden je vragen op werkdagen van 10:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden