Blik op het ANP

Provinciale Statenverkiezingen bij het ANP: een kijkje achter de schermen

Provinciale Statenverkiezingen bij het ANP: een kijkje achter de schermen
Door Nana van Dijk · 30 May 2019
Frans Timmersman (PVDA) reageert tijdens de uitslagenavond van de Europese Parlementsverkiezingen. Foto door Bart Maat.

Op donderdag 23 mei is Nederland naar de stembus gegaan voor de Europese Parlementverkiezingen. Ook bij deze verkiezingsuitslag heeft het ANP weer een belangrijke sleutelrol gespeeld. Alle Nederlandse gemeenten hebben hun uitslagen doorgegeven aan het ANP, waarna het ANP de uitslag bekend heeft gemaakt door de uitslagen zo snel mogelijk onder haar mediaklanten te verspreiden. De fotografen van ANP Foto leggen daarnaast de uitslagenavond bij de politieke partijen en elders vast. Wij geven een kijkje achter de schermen tijdens deze spannende verkiezingsavond.

De uitslagen van alle 355 Nederlandse gemeenten kwamen dit jaar grotendeels digitaal binnen, en ook het verkiezingsbelteam zat klaar om gemeenten te assisteren en om binnenkomende uitslagen te controleren. Direct om 23:00 uur kwamen de eerste uitslagen in recordtempo binnen.

Eén van de drukste werkavonden van het jaar
Tijdens een verkiezingsavond is de bezetting op de redactievloer een stuk groter dan normaal. Er hangt een afwachtende sfeer en tegelijkertijd weet iedereen dat het een van de drukste werkavonden van het jaar gaat worden.

De ANP Verkiezingsdienst
De ANP Verkiezingsdienst brengt de uitslagen per gemeente en totaliseert op provinciaal én landelijk niveau en geeft vergelijkingsmateriaal. Aan de hand van deze voorlopige uitslagen, berekend de Verkiezingsdienst de prognose van de verdeling van de Nederlandse zetels in het Europees parlement. Deze prognose kun je vinden via de ANP Verkiezingsdienst of in de ANP app. 

Het belteam
Om 21:00 uur gaan de stembureaus dicht. Vanaf dat moment is het voor het belteam - bestaande uit 6 leden - wachten tot de gemeenten hun uitslagen doorbellen. Het belteam zit op de redactievloer en wordt nauwlettend in de gaten gehouden door de rest van de redactie. Zij zullen de eerste telefoontjes aannemen waarin de gemeenten hun uitslagen doorgeven. Na 22 minuten gaat de telefoon voor het eerst af bij Habiba Schellekens el Ouarti. Ze vertelt: “Het was de gemeente Schiermonnikoog die als eerste de uitslag doorbelde. Op de achtergrond hoorde ik een hoop gejuich toen ik ze dit vertelde.”

Jessica Slootweg maakt ook deel uit van het belteam. Jessica: “Na de gemeente Schiermonnikoog belden er nog twee gemeenten, maar toen werd het stil. Rond 22:45 uur begon het rustig op gang te komen en om 23:30 uur stond de telefoon roodgloeiend.” Het is 03:45 uur als Mike Ruijters het laatste telefoontje aanneemt van de gemeente Brielle. Alle uitslagen die daarna binnenkomen, worden digitaal doorgegeven.

Social media
Van Groningen tot Utrecht en van Castricum tot Rotterdam: ANP-fotografen zijn op de verkiezingsdag op wel 60 plaatsen aan het werk.

NOS Nieuwsuur kwam als grootafnemer van de Verkiezingsdienst op bezoek. Bekijk hieronder het fragment terug, waarin CTO Mark Westerhoff aan het woord is. 

Nana van Dijk
Nana van Dijk
nana.van.dijk@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden