Blik op het ANP

Vooruitblik: dit staat er op de nieuwsagenda in 2024

Vooruitblik: dit staat er op de nieuwsagenda in 2024
Door Anne-Claire van Aalst · 19 Dec 2023
16-04-20 - De Olympische ringen ter promotie van de Olympische Zomerspelen 2024 voor het stadhuis van Parijs. ANP / Hollandse Hoogte / Tobias Kleuver

Nieuws is voor een groot deel onvoorspelbaar. Maar deels weten we wél waar we het volgend jaar over gaan hebben. Welke nieuwsmomenten uit de ANP Agenda zullen we in ieder geval tegenkomen in 2024?

Sociale media

In 2024 is de oprichting van zowel Facebook (toen nog ‘The Facebook’) als Hyves 20 jaar geleden. Hyves bestaat niet nu meer, maar Facebook is uitgegroeid tot het grootste socialemediakanaal ter wereld.

Een jaar van verkiezingen

We hebben net verkiezingen achter de rug, maar aankomend jaar wordt een jaar van verkiezingen, ook voor Nederland. Eerst wordt er gekozen in Rusland. President Poetin heeft officieel bekendgemaakt dat hij zich opnieuw verkiesbaar stelt voor de verkiezingen op 17 maart.

In Nederland gaan we op 6 juni naar de stembus voor de Europese Parlementsverkiezingen. Nederland heeft nu 29 zetels in het Europees Parlement. De PvdA was vijf jaar geleden de grootste partij. 

Op 9 juni worden in België de Europese, federale en regionale verkiezingen gehouden. Het is de eerste keer dat al deze verkiezingen in hetzelfde kalenderjaar samenvallen. 

Amerika sluit het verkiezingsjaar af met de 60e presidentsverkiezingen op 5 november. De voorverkiezingen vinden eerder in het jaar plaats, maar de voorspelling is dat Donald Trump en Joe Biden het weer tegen elkaar opnemen.

08-12-2023 - Biden tijdens zijn toespraak. AFP / Andrew Caballero - Reynolds
17-12-2023 - Trump tijdens zijn campagnebijeenkomst. AFP / Justin Sullivan

Volle sportzomer

Op het gebied van sport is er genoeg om naar uit te kijken. Oranje trapt op 16 juni af met zijn eerste wedstrijd tijdens het EK voetbal. 

De Olympische Spelen vinden volgend jaar, net als 100 jaar geleden, plaats in Parijs. Ruim twee weken daarna starten ook de Paralympische Spelen in de Franse hoofdstad. 

Formule 1 sluit deze sportzomer af in Zandvoort. De Grand Prix valt namelijk weer in het voorlaatste weekend van de zomervakantie in deze regio.

Eurovisiesongfestival in Zweden

In 2024 vindt de 68e editie van het Eurovisiesongfestival plaats. De artiesten treden in Zweden op, dankzij de overwinning van Loreen met haar nummer ‘Tattoo’. Op 6 april is het 50 jaar geleden dat de Zweedse popgroep ABBA won met zijn hit Waterloo. Het is inmiddels bekend wie Nederland in mei zal vertegenwoordigen: muzikant en schrijver Joost Klein. Hij is onder andere bekend van zijn YouTube-kanaal EenhoornJoost, dat hij op 10-jarige leeftijd begon.

14-02-1980 - De Zweedse band ABBA. ANP / Agnetha Faltskog

Donald Duck en het ANP worden 90 jaar

Zowel Donald Duck als het ANP bestaat komend jaar 90 jaar. Donald Duck, die door Walt Disney is bedacht, verscheen op 9 juni 1934 voor het eerst in het Disney-filmpje ‘The Wise Little Hen’ in de serie ‘Silly Symphonies’. 

Op 11 december vieren we de oprichting van het ANP. Het ANP werd in 1934 opgericht door de Nederlandse Dagbladpers. De Nederlandse dagbladen maakten zich in die tijd zorgen over het feitelijke monopolie dat de grote particuliere persbureaus hadden, en streefden naar het opzetten van een nationaal persbureau.

09-06-2009 - Een nieuwe strip op de redactie van Donald Duck. ANP / Rick Nederstigt
16-02-1997 - De redactie in Rijswijk. ANP / Raymond Rutting

Rusland en Oekraïne

In 2014 veroverde Rusland de Krim, een strategisch belangrijk schiereiland van Oekraïne in de Zwarte Zee. Hierdoor ontstond er een langdurig conflict tussen beide landen. Op 18 maart is de Krim alweer tien jaar in Russische handen.

Op 17 juli is het tien jaar geleden dat vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd neergehaald in het oosten van Oekraïne. Alle 298 inzittenden kwamen daarbij om het leven. De getroffen landen besloten in 2017 gezamenlijk om de vervolging van verdachten in Nederland te laten plaatsvinden. De rechtbank in Den Haag heeft drie mannen, twee van Russische en een van Oekraïense afkomst, in 2022 veroordeeld voor hun betrokkenheid.

05-03-2014 - Russische soldaat passeert een Oekraïens oorlogsmonument. Jerome Sessini / Magnum Photo / ANP

Meer over de ANP Agenda

De ANP Agenda voorziet journalistiek Nederland van inspiratie en informatie voor de eigen berichtgeving.

Lees verder

Diensten om mee op de hoogte te blijven

Wil je jouw organisatie op de hoogte houden van actueel en relevant nieuws? Bekijk onze oplossingen.

Altijd op de hoogte zijn
Anne-Claire van Aalst
Anne-Claire van Aalst
anne-claire.van.aalst@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden