Case

Nog nooit zoveel over zwemlessen geschreven dankzij ANP Pers Support

Nog nooit zoveel over zwemlessen geschreven dankzij ANP Pers Support
20 Apr 2021
persbericht versturen
Zwemlessen en afzwemmen kunnen weer doorgaan als een van de versoepelingen van de coronamaatregelen. ANP / Jeroen Jumelet

De Nederlandse Stichting voor Water- en Zwemveiligheid (NSWZ) voert in coronatijd een mediacampagne om aandacht te vragen voor de benarde positie van zwemscholen en het belang van zwemlessen. Doordat de belangenorganisatie haar persberichten via ANP Pers Support verstuurde, werd het verhaal zowel door landelijke als regionale media opgepikt.

Van de NOS en RTL tot Omroep Brabant en RTV Drenthe, van het AD en de Telegraaf tot de Leeuwarder Courant en de Stentor en van Nu.nl tot Ede Stad.nl. Allemaal schreven ze over gesloten zwemscholen en het gevaar van uitgestelde zwemlessen. “Er is door media nog nooit zoveel over zwemlessen geschreven als in de afgelopen maanden”, zegt voorzitter Shiva de Winter van de NSWZ. De landelijke stichting vertegenwoordigt ruim zeventig commerciële zwemscholen, die door de coronamaatregelen in de knel zitten. Terwijl het Rijk via de gemeenten 100 miljoen euro extra beschikbaar stelt voor steun aan zwembaden en ijsbanen, vallen de zwemscholen buiten de meeste regelingen. Vaak moeten ze zelfs huur blijven betalen aan het zwembad, terwijl ze al maanden geen zwemles meer kunnen geven. Nu de scholen weer opengaan, mogen die wel zwemlessen geven, maar zwemles via een zwemschool mag weer niet. “Dat valt ineens onder sport. Dat klopt gewoon niet”, stelt De Winter.

"Sinds 2020 maken we gebruik van ANP Pers Support. Dat kost geld, maar je bereikt er veel meer mee."

"Sinds 2020 maken we gebruik van ANP Pers Support. Dat kost geld, maar je bereikt er veel meer mee."

— Shiva de Winter, voorzitter NSWZ

Maatschappelijk belang

Daarom is de NSWZ een publiciteitscampagne begonnen. In november vroeg De Winter de Tweede Kamer per brief om zwemles als onderwijs te beschouwen. In december luidde de stichting de noodklok en riep zwemscholen op de krachten te bundelen. In januari stuurde de NSWZ een brief naar alle burgemeesters om aandacht te vragen voor het probleem en riep ze de hele zwembranche op samen om de tafel te gaan. Dat gebeurde en in februari stuurde de hele branche een gezamenlijke brandbrief naar de Tweede Kamer waarin werd opgeroepen om zwemlessen onder veilige coronaprotocollen weer op te starten. Kort daarna sloeg de NSWZ nog eens alarm over de zwemveiligheid van kinderen komende zomer.

Elke actie en brief werd via een persbericht naar de media gecommuniceerd. “Daarvoor maken we sinds 2020 gebruik van ANP Pers Support. Dat kost geld, maar je bereikt er veel meer mee”, zegt De Winter. “We hebben sinds december wel zes of zeven persberichten gestuurd en die worden bijna allemaal opgepikt. Dat komt omdat we een maatschappelijk belang dienen. In Nederland zitten 300.000 kinderen op zwemles en die zitten allemaal te wachten.”

“We hebben sinds december wel zes of zeven persberichten gestuurd en die worden bijna allemaal opgepikt."

We hebben sinds december wel zes of zeven persberichten gestuurd en die worden bijna allemaal opgepikt."

— Shiva de Winter, voorzitter NSWZ

Bereik de media 

Via een abonnement op de Nieuwsmanager van ANP Pers Support heeft de stichting toegang tot een database met 10.000 Nederlandse media en journalisten. Ook kan De Winter relevante nieuwsberichten op het ANP-net plaatsen, waar ze tussen alle andere nieuwsberichten komen te staan die journalisten ontvangen. In de database zitten landelijke en regionale media en vakmedia uit alle branches, die per e-mail benaderd kunnen worden. Per bericht kunnen combinaties van branches en regio’s gemaakt worden.

De Winter: “Als je wilt dat hier aandacht voor komt dan heb je de media nodig. In de database van ANP Pers Support zitten media die je anders niet te pakken krijgt. Ook heb ik bewust veel regionale media benaderd. De NOS heeft het opgepakt en RTL Nieuws is langs geweest, maar ik wilde juist mensen in hun eigen woonplaats ermee confronteren. Door regionale media aan te klikken in de Nieuwsmanager werkte dat heel goed. Veel media hebben over hun eigen lokale zwemschool bericht.

Samen tot een goed persbericht

Hulp nodig met het schrijven een goed persbericht? Samen met ANP Pers Support zorgen we dat je persbericht je boodschap goed overbrengt én dat je bericht de juiste journalisten bereikt.

Help mij

Wat is dat nou eigenlijk, nieuws?

Waarom legt de journalist het ene nieuwtje af en slaat de redactie bij iets anders aan van opwinding? Hoofdredacteur Freek Staps komt in zeven stappen tot de kern en geeft antwoorden op deze vragen.

Meer over nieuwswaarde

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden