Case

Media weten deze expert steeds beter te vinden: ‘Ik ben een soort vaste correspondent geworden’

Media weten deze expert steeds beter te vinden: Ik ben een soort vaste correspondent geworden
Door Luna van der Waarde · 16 Feb 2021
anp expert support quotes media
Rijksmuseum brengt levensgrote Nachtwacht naar verzorgingshuizen. ANP / Robin van Lonkhuijsen

Amnon Weinberg is specialist ouderengeneeskunde bij ZBVO (Zorg en Behandeling voor Ouderen). Sinds zijn deelname aan ANP Expert Support in september 2020 hebben meerdere media hem benaderd. Maar dat mag nog veel meer, vindt hij. “Er gebeurt onwijs veel rondom ouderenzorg, kwetsbare ouderen en palliatieve zorg. Die thema’s mogen veel breder en in verbinding onder de aandacht komen.”

ANP Expert Support staat los van de redactie, die onafhankelijk werkt. 

ZBVO is een van de organisaties die deelneemt aan ANP Expert Support en de specialisten van deze organisatie mogen met expertquotes reageren op het nieuws. Weinberg doet dat veelvuldig en hij gaat er dan echt voor zitten. “Ik moet mezelf misschien een beetje matigen in quotes, anders heb ik straks geen leven meer buiten het ANP.”

Journalisten mogen de quotes die de experts maken geheel of gedeeltelijk overnemen voor hun eigen verhaal. De contactgegevens van de expert en woordvoerder staan bij de quote, dus ze kunnen ook direct contact opnemen.

Podcast van Radio 1

Sinds zijn deelname aan ANP Expert Support is Weinberg meerdere keren geïnterviewd door de Zuid-Hollandse omroep Radio Wetering en is hij te gast geweest in de podcast De Dag van Radio 1. Een beetje onwennig was het de eerste keer wel, maar Weinberg beschrijft het als niet meer dan een gezonde spanning. 

“Het is heel leuk dat iemand van de radio in mijn huis komt met een microfoon en opnameapparatuur, en om op afstand met de studio geïnterviewd te worden.” Hij zegt er ontzettend veel van te leren en brengt thema’s aan het licht die hij belangrijk vindt en waar hij graag over praat. Wat hem betreft mogen nog veel meer media hem opbellen voor een interview naar aanleiding van zijn quotes.

De mensen van Radio Wetering weten de quotes goed te vinden. “Ik ben zelfs een soort vaste correspondent geworden.” Het interview wordt vaak op donderdagmiddag opgenomen en de week erna is het fragment op diverse kanalen te beluisteren in de regio Zuid-Holland.

Meer vanuit de praktijk

Weinberg vindt het belangrijk dat journalisten meer aandacht besteden aan zijn vakgebied, ouderengeneeskunde. Volgens hem blijven de verhalen vaak op de oppervlakte, terwijl het zo’n breed en belangrijk thema is. 

Het maatschappelijk belang van het vakgebied ouderengeneeskunde valt in het nieuws onterecht in het niet bij wat er in het ziekenhuis of in de huisartsenpraktijk gebeurt, vindt Weinberg. “Iedereen zou toch geïnteresseerd moeten zijn in hoe je het geregeld wilt hebben als je zelf of je naasten kwetsbaar worden.”

Hij snapt dat journalisten vaak bovenop het nieuws zitten, maar van hem mag het wel wat meer beschouwend en vanuit de praktijk. Wat gebeurt er in de ouderenzorg en wat voor lessen kunnen we daaruit trekken die voor de toekomst relevant zijn, bijvoorbeeld.

"De verhalen over ouderengeneeskunde blijven vaak op de oppervlakte, terwijl het zo’n breed en belangrijk thema is."

"De verhalen over ouderengeneeskunde blijven vaak op de oppervlakte, terwijl het zon breed en belangrijk thema is."

— Amnon Weinberg, specialist ouderengeneeskunde bij ZBVO

Talkshowtafel

Meerdere media hebben de quotes van Weinberg opgepikt. Naast de radiozenders zijn zijn quotes ook terug te zien in geschreven media. Wat Weinberg betreft schuift hij de volgende keer dat het over ouderenzorg gaat bij een talkshow aan tafel. Hij vindt het belangrijk om zijn verhaal te kunnen delen en leuk om nieuwe dingen uit te proberen. Bovendien zegt hij dat het geweldig is om zijn expertise met een breder publiek te kunnen delen. 

Het is volgens hem zijn passie om zijn expertise en verhaal onder de aandacht te brengen, zowel in een interview als op papier in een expertquote. “Het is een enorme uitdaging, maar het lukt me steeds meer om kernachtig te schrijven. Elke keer dat ik het doe gaat het beter. Het is een leerproces, net zoals in de interviews.” 

Het eerste interview voelde erg gehaast; het moest in zes minuten. “Ik was bevlogen en enthousiast, en struikelde bijna over mijn woorden.” Maar hij bedenkt daarna hoe hij het de volgende keer beter kan doen. Hij lijkt er steeds meer zijn draai in te vinden.

Nooit genoeg aandacht

Ook voor ZBVO zorgt de deelname aan ANP Expert Support voor aandacht. De organisatie werft dokters en het aantal dat interesse in ZBVO heeft getoond is de afgelopen maanden sterk toegenomen. “We bereiken nu echt de juiste collega’s ook door de quotes te delen op sociale media.” 

Maar genoeg aandacht is het nog niet, vindt Weinberg. De grote talkshows mogen hem altijd bellen, al weet hij niet of hij ‘entertaining’ genoeg is. Volgens Weinberg valt het op dat entertainment vaak ten koste gaat van de inhoudelijke diepgang van onderwerpen. 

Desondanks ziet hij het als een uitdaging om op die manier een breder publiek te bereiken. “We kunnen het ouder worden niet leuker maken, maar wel makkelijker…” Hij hoopt daarmee meer waardering en steun voor de ouderenzorg en ouderengeneeskunde te krijgen.

Over ANP Expert Support

ANP Expert Support is een podium van het ANP voor deskundigen van organisaties. Wil jij ook als expert reageren op nieuws?

Over Expert Support

Meer media-aandacht

Ook IVN Natuureducatie zet ANP Expert Support in. Experts van IVN zijn hierdoor met hun quotes bij onder andere Linda, Weeronline en Vroege Vogels genoemd.

Lees meer
Luna van der Waarde
Luna van der Waarde
luna.van.der.waarde@anp.nl

Tips voor het schrijven van een goede journalistieke quote

Interessante data uit onderzoek nog niet (breed) opgepikt door de media? Met ANP Expert Support kun je je onderzoekresultaten vertalen naar een journalistieke quote om de media te bereiken. We geven vier tips.

Naar de tips
journalistiek quote media

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden