Tip

Vijf tips voor de fotograaf die thuisblijft

Vijf tips voor de fotograaf die thuisblijft
Door Esra de Zeeuw · 03 Apr 2020
Tips voor beeldbankfotografie
Een kopje koffie in de zon. ANP / Hollandse Hoogte / Richard Brocken

Voor iedereen in Nederland geldt dezelfde boodschap: blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten als dat echt nodig is en werk (als het kan) thuis. Voor de nieuwsfotografen gelden deze regels niet, want dit is een vitaal beroep. Maar wat als jij nou geen nieuwsjager bent? Ook dan kun jij jezelf in tijden van corona nuttig maken. Ga aan de slag met tijdloze beeldbankfotografie. Wij geven je vijf tips hoe je van de maatregelen mogelijkheden kunt maken.

1. Home is where the heart is

Deze Hollandse Xenos kreet is meer dan ooit toepasselijk, we zitten namelijk (bijna) allemaal thuis. Dit is het perfecte moment om je eigen huis eens goed te bekijken, zoals je dat nog nooit eerder hebt gedaan. Waar je normaal gesproken vroeg en (vaak) gehaast de deur uitgaat naar een klus, blijf je ook vandaag weer thuis. Gebruik deze situatie eens om te kijken wat je in huis kunt fotograferen. Dat kan variëren van een tijdloos sfeerbeeld tot aan ongebruikelijke situaties. 

Thuis met de huisdieren. ANP / Hollandse Hoogte / Patricia Rehe
Thuiswerken tijdens corona. ANP / Hollandse Hoogte / Erik van 't Woud

2. Ontdekken van nieuwe hobby’s 

Deze tijden zorgen ervoor dat je jezelf moet vermaken. We zien dat veel mensen op zoek gaan naar nieuwe hobby’s. Zo worden er massaal puzzels gelegd, boeken gelezen of wordt de racefiets weer van zolder gehaald. Momenten en spullen die normaal gesproken niet voor de hand liggen om te fotografen, maar nu wel.

Met het gezin puzzelen. ANP / Frank van Beek
Een stukje fietsen. ANP / Hollandse Hoogte / Tom van Limpt

3. Luchtje scheppen

Premier Rutte geeft ons de mogelijkheid om een luchtje te scheppen, wel met de gepaste 1,5 meter afstand, maar we mogen nog naar buiten. Deze beperkte vrijheid zorgt ervoor dat je extra geniet van de frisse lucht en anders kijkt naar de omgeving. Ga je dus de hond uitlaten of een frisse neus halen? Neem de camera mee! Gebruik deze nieuwe inzichten en leg architectuur, landschappen of de natuur vast.

Een stil en verlaten Rotterdam. ANP / Lex van Lieshout
Wandeling in natuurgebied de Hatertse Vennen. ANP / Hollandse Hoogte / Flip Franssen

4. Communicatie

We mogen thuis maximaal 2 personen van 13 jaar of ouder ontvangen. Dat vraagt ons om anders te kijken naar de communicatiemiddelen die we gebruiken om in contact te blijven met vrienden en familie. Met een flinke dosis creativiteit, technische mogelijkheden en soms ook ouderwetse middelen slagen we er allemaal in om met elkaar in contact te blijven. De perfecte mogelijkheid om al deze vormen van communicatie vast te leggen.

Videobellen met opa en oma. ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht
Een kaartje met de post ontvangen. ANP / Hollandse Hoogte / Patricia Rehe

5. Eten en drinken

Nu alle horecagelegenheden zijn gesloten, zijn we vaker in de keuken te vinden. En als je dan toch thuis zit, neem eens de tijd om eten te fotograferen. Van een glaasje melk of kopje koffie tot een zelfgemaakte borrelplank. Of wat dacht je van een fornuis waar een heerlijke hollandse maaltijd op gekookt wordt. Gerechten, producten en het bereiden ervan: denk in mogelijkheden.

Een kopje koffie in de zon. ANP / Hollandse Hoogte / Richard Brocken
Verschillende kleuren druiven. ANP / Hollandse Hoogte / Tom van Limpt

Tot slot: gebruik deze tijd om eens met een verfrissende blik naar je uitrusting te kijken. Wat heb je allemaal? En hoe kun je dat in deze tijd op een andere manier gebruiken? Wat kun je nog meer doen met die complexe sportuitrusting die nu in de kast ligt? Succes!

Zo maak je een goede foto

Vijf tips voor het maken van een goede foto. Van een strenge selectie tot kleurbalans.

Naar de tips

Hoe werkt de fotoredactie vanuit huis?

Ook het ANP werkt vanwege het coronavirus thuis. Hoe doet de fotoredactie dat bijvoorbeeld?

Chef foto Karin vertelt
Esra de Zeeuw
Esra de Zeeuw
esra.de.zeeuw@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden