Beeldspraak

Beeldspraak

ANP Beeldspraak is de podcast van het ANP over foto's en fotografen. Dagelijks zie je foto's van het ANP in de kranten, online of op tv, maar wat zijn de verhalen achter deze nieuwsfoto's?

anp podcast beeldspraak

Over de podcast

Dagelijks zie je foto's van het ANP in de kranten, online of op tv, maar wat zijn de verhalen achter deze nieuwsfoto's? Dat hoor je in ANP Beeldspraak. Elke maand gaat presentator en politiek fotograaf Bart Maat in gesprek met een fotograaf en bespreken ze het verhaal achter een opvallende nieuwsfoto. Tijdens het luisteren krijg je een kijkje achter de schermen in het leven een nieuwsfotograaf. Wat gaat er allemaal aan vooraf voordat jij de foto in de krant ziet?

Nieuwsfoto's van de maand

De nieuwsfoto's die tijdens de podcast worden besproken zijn afkomstig uit de selectie beste nieuwsfoto van de maand. Deze foto's worden gekozen door een jury gebaseerd op de meest gedownloade foto's uit de ANP-beeldbank en gepubliceerde nieuwsfoto's in de media. Eén van de tien foto's uit de maandselectie wordt uitgekozen en samen met de fotograaf die de foto maakte besproken in de podcast.

De afleveringen

Meer over eerdere afleveringen

In het eerste seizoen van ANP Beeldspraak sprak Bart met de meest uiteenlopende fotografen over hun passie voor fotografie. Van sportfotograaf Olaf Kraak over zijn zevende keer Olympische Spelen tot Zilveren Camera-winnaar Kees van de Veen over zijn indrukwekkende fotoserie waarvoor hij een coronapatiënt van heel dichtbij volgde. 

Bart in gesprek met fotograaf Kees van de Veen
Opname van de podcast met entertainmentfotograaf Andreas Terlaak

Over presentator Bart Maat

Al meer dan tien jaar fotografeert ANP-fotograaf Bart Maat op het Binnenhof. Bart Maat volgde een opleiding aan de Fotovakschool voordat hij werd aangenomen bij persbureau Novum. Sinds 7 jaar werkt hij als vaste freelancer voor het ANP. Naast journalistiek werk fotografeert hij ook voor diverse reclamebureaus en bedrijven. Ook geeft hij lezingen over beeldvorming in de politiek. 

Bart won verschillende fotoprijzen waaronder de eerste prijs in de categorie Politiek bij de Zilveren Camera (2016) en de Prinsjesfotoprijs, de prijs voor de beste politieke foto van het jaar. In 2021 maakte hij de 'functie elders'-foto, waarmee gevoelige informatie over de formatie zichtbaar werd voor heel Nederland. Deze foto maakte heel wat los en won naast de Zilveren Camera ook de ANP Nieuwsfoto van het jaar en de Prinsjesfotoprijs. 

Gelijk luisteren?

ANP Beeldspraak is te beluisteren via verschillende podcastplatformen zoals Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts. Klik op onderstaande buttons om de podcast direct te beluisteren. Geen aflevering missen? Abonneer je dan op het account en krijg bij elke nieuwe aflevering een melding.

Luister via Spotify

Ga naar Spotify

Luister via Google

Naar Google Podcasts

Luister via Apple Podcasts

Naar Apple Podcasts

Luister (en kijk!) via YouTube

Naar YouTube