Tip

Zoeken in de beeldbank: drie tips

Zoeken in de beeldbank: drie tips
Door Franca Grimbergen · 13 Dec 2019

Als communicatiemedewerker loop je er vroeg of laat wel een keer tegenaan: je hebt een bepaalde foto voor ogen, maar kunt het passende beeld niet in de beeldbank vinden.

Je bent niet de enige. Onze expert beeldresearch Edouard van Arem heeft in zijn dagelijks werk veel te maken met beeldbanken en beeldbankzoekers. Hij heeft drie tips die je helpen het beeld dat je zoekt, sneller te vinden.

"Je zoekt op ‘koe in de wei’ en je ziet een portret van Katja Schuurman."

"Je zoekt op koe in de wei en je ziet een portret van Katja Schuurman."

— Edouard van Arem

1. Doorzetten

Geduld is een schone zaak en geduld heb je nodig als je op zoek bent naar de juiste foto. Het zoeken in beeldbanken kan een tijdrovende zaak zijn. Het aanbod is de meeste beeldbanken is heel groot, het aantal treffers bij een zoekvraag kan soms enorm zijn en het vraagt dan geduld om door het aanbod heen te gaan. Belangrijk is dus om niet direct op te geven. De foto die je zoekt kan soms pas op pagina 10 of verder staan. En zorg ook dat je op tijd met zoeken begint. Wacht niet tot het laatste moment. Soms is het echt flink zoeken, en soms plopt de foto die je nodig hebt, heel snel op.

2. De juiste zoektermen

Het komt echt voor. Je zoekt op ‘koe in de wei’ en je ziet een portret van Katja Schuurman. Gek. Maar het kan. Het gebruik van de juiste zoektermen en het combineren ervan kan best ingewikkeld zijn. Edouard herkent dat als terugkerend struikelblok. Als je niet de juiste termen hanteert, vind je ook niet de foto die je zoekt. Neem dus ook de tijd om verschillende zoektermen en -combinaties te proberen. En zie ook tip 1.

3. Houd een brainstorm

Een derde tip is dat je bij het zoeken goed in de gaten houdt wat het doel is van het fotogebruik. Waarom wil je een foto hebben? Welke boodschap wil je uitdragen? Wat wil je met de foto bereiken? Deze vragen moeten voor jou helder zijn voordat je aan de zoektocht naar geschikt beeld begint. Brainstorm vervolgens de trefwoorden die hier bij passen en ga dan met die woorden aan de slag.

Wil je meer weten of leren over beeldresearch?

Volg een workshop beeldresearch
Franca Grimbergen
Franca Grimbergen
franca.grimbergen@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden