Blik op het ANP

Als hoofdredacteur (a.i.) bewaakt Erik Raven de journalistieke koers

Als hoofdredacteur (a.i.) bewaakt Erik Raven de journalistieke koers
Door Nana van Dijk · 28 Aug 2019

Erik Raven is hoofdredacteur a.i. en heeft de afgelopen achttien jaar ervaring opgedaan in verschillende functies binnen het ANP. Hij deelt zijn liefde voor zijn werk. 

''Rond de 250 nieuwsberichten per dag, ruim duizend binnenkomende persberichten per etmaal en een continue stroom aan foto’s, video's en radiobulletins. Zomaar wat gegevens over een gemiddelde werkdag van het Algemeen Nederland Persbureau. Hoe eervol is het om aangesteld te worden tot interim-hoofdredacteur van zo’n nieuwsorganisatie. Voornaamste taak is - tot de komst van een nieuwe hoofdredacteur - de journalistieke koers bewaken.''

De snelheid en het grote bereik
''Als redacteur, verslaggever, nieuwscoördinator en chef Binnenland heb ik de afgelopen achttien jaar ervaring opgedaan bij 'ons' nationale persbureau. Het grote verschil met de media waar ik daarvoor werkte, grotendeels kranten, is de ‘kick’ van de snelheid en het grote bereik van ANP. In het meest urgente geval zitten er tussen het signaleren van nieuws en het doorgeven een eerste pushbericht letterlijk enkele tientallen seconden. Onmiddellijk daarop is de berichtgeving op vrijwel alle nieuwssites en via radiobulletins terug te vinden. Soms uitputtend, maar altijd boeiend werk. Vooral omdat zich, los van het geagendeerde nieuws, elke dag volslagen verrassende zaken voordoen die ter plekke moeten worden ingeschat.''

"De snelheid en het grote bereik van het ANP geven een 'kick'."

"De snelheid en het grote bereik van het ANP geven een 'kick'."

— Erik Raven

Betrouwbaar, snel en volledig
"Maar in welke hoedanigheid ik de afgelopen jaren ook werkzaam was in het nieuwsproces, het werk berustte en berust altijd op dezelfde zaken; de nieuwsberichten die we maken moeten altijd betrouwbaar zijn, moeten ontzettend snel beschikbaar zijn en zo volledig mogelijk.

Dat betekent onderwerpen telkens weer beoordelen op nieuwswaarde, valideren, checken en het plegen van hoor en wederhoor.  En altijd in de hoogste versnelling. Dat verwachten de afnemers en dat is meteen ook de verslavende dynamiek van persbureau-journalistiek. Elk van de pakweg twaalfhonderd persberichten en tips die alleen al op de redactie Binnenland via de mail binnenkomen, wordt op die manier beoordeeld.

Trots
Ik ben trots op het ANP en trots dat ik het ANP, nu ook in de functie van interim-hoofdredacteur, mag vertegenwoordigen."

Nana van Dijk
Nana van Dijk
nana.van.dijk@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Nana van Dijk
Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden