Blik op het ANP

Systeembeheerder Faisca Bianchi vertelt

Systeembeheerder Faisca Bianchi vertelt
Door Nana van Dijk · 06 Aug 2019
Foto door Nana van Dijk

Faisca Bianchi is systeembeheerder bij het ANP. Een afwisselende baan met veel verschillende werkzaamheden.

"Ik werkte vijf jaar geleden nog op de helpdesk van een ziekenhuis. Ik wist dat mijn contract niet verlengd zou worden, heb toen mijn LinkedIn geüpdatet en via die weg benaderde Mark Westerhoff, de CTO van het ANP, mij. Een maand later werkte ik opeens bij een persbureau in plaats van een ziekenhuis. Heel apart om de ene dag computers op een O.K. te installeren en de volgende dag bezig te zijn met Windows werkbaar maken op iMacs op een redactie."

Verschillende soorten werkzaamheden
"Systeembeheer is als je het goed doet leuk werk; bij het ANP hebben wij een klein team en dat zorgt ervoor dat je veel verschillende soort werkzaamheden hebt en je dus veel kennis moet hebben. Dat maakt het interessant. Vorig jaar heb ik bij de verhuizing van Rijswijk naar Den Haag ook de kans gehad om de infrastructuur, en daar is best een hoop van binnen het ANP, van het begin af aan op te bouwen naar iets dat goed werkt voor zowel de systeembeheer als de gebruiker. Je moet dan proberen te voorspellen hoe mensen gaan werken, het zo fijn mogelijk voor ze te maken en ondertussen alles vernieuwen: onder andere nieuwe bekabeling aanleggen, servers naar de Cloud verhuizen en nieuwe Wi-Fi aanleggen. Je moest eens weten hoeveel schroefjes en meters kabel ik de eerste paar weken in mijn handen heb gehad."

Zelf bier brouwen
"Buiten het ANP ben ik net zo nerdy als daarbinnen: ik heb samen met twee schoolvrienden een kleine bierbrouwerij dus ben ik altijd bezig met bier proeven (ja echt, dat gaat in hele kleine glaasjes, geen halve liters per keer) en bedenken wat we nu weer voor raar recept gaan maken. We zijn alle drie nerds dus alle bieren die we maken krijgen IT-gerelateerde namen zoals DDoS, wat bij ons een Double Oatmeal Stout is en in de IT-wereld een Denial of Service attack, Firewire, Refresh, Level Up of Brute Force."

"Ik doe mijn best om mensen te laten zien dat vrouwen zich prima staande kunnen houden in een mannenwereld."

"Ik doe mijn best om mensen te laten zien dat vrouwen zich prima staande kunnen houden in een mannenwereld."

— Faisca Bianchi

Als vrouw in een mannenwereld
"Ik doe mijn best om mensen te laten zien dat vrouwen zich prima staande kunnen houden in een mannenwereld, want zowel op een bierfestival of de IT-afdeling is de hoeveelheid baarden en man buns best groot. Daarnaast ben ik de standaard geek met drie versies van alle Harry Potter boeken, teveel gameshirts, Star Wars spullen en Star Trek cosplay."

Sociaal
"Een van de redenen dat ik aangenomen ben bij het ANP is dat ik wat beter contact kan leggen met gebruikers dan de meeste IT'ers en dat vind ik dan ook meteen een van de leukste dingen van mijn werk. Ik kom op elke afdeling en ik ben dagelijks met allerlei soorten mensen in contact: van sommige mensen die je wel digibeet zou kunnen noemen tot aan mensen die zelf thuis servers hebben staan. De laatste twee, drie jaar klets ik wat meer met degene die ik help en zo kom je erachter hoeveel verschillende mensen en interesses er binnen het ANP zijn. Dát is wel echt een van de leukere kanten van mijn werk. En daarnaast heb ik elke dag genoeg vreemde problemen om op te lossen en elke keer als ik zo'n puzzel oplos geeft dat voldoening."

Nana van Dijk
Nana van Dijk
nana.van.dijk@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Nana van Dijk
Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden