Achter het nieuws

Frank van Beek en Wesley de Wit fotografeerden het koningspaar in India

Frank van Beek en Wesley de Wit fotografeerden het koningspaar in India
Door Franca Grimbergen · 03 Dec 2019
Het koningspaar voor het mausoleum van Safjardung. Foto door Frank van Beek

ANP-fotografen Frank van Beek en Wesley de Wit reizen regelmatig met het koningspaar mee. Frank van Beek fotografeert de Nederlandse royals al 30 jaar. Wesley is nu drie jaar koningshuisfotograaf. Ze waren allebei mee met het staatsbezoek naar India.

Frank van Beek fotografeert de koninklijke familie al ruim 30 jaar. Eerst voor Capital Photos, daarna voor Hollandse Hoogte en het ANP. Het staatsbezoek naar India was zijn 25ste. In 1994 ging hij voor het eerste mee; toen reisde hij naar IJsland om koningin Beatrix op de foto te zetten.

Een grote productie
“De hele persreis is ontzettend strak gepland. Ik heb in een week tijd 7 vluchten gemaakt. Tijdens het staatsbezoek in India was ik samen met vijf andere Nederlandse fotografen aanwezig, waaronder collega Wesley. De totale persgroep die mee was bestond uit ongeveer 30 tot 40 mensen. Alle soorten media zijn tijdens zo’n persreis vertegenwoordigd, van kranten tot nieuwswebsites.”

Persoonlijk contact
“Tijdens het staatsbezoek is er altijd een voorstelmoment en geef je de koning en koningin een hand. Omdat ik dit werk al langer doe, ken ik de koning en koningin. Tijdens het maken van foto’s maak je oogcontact en maak je zo nu en dan een opmerking. Het koningspaar gaat je dan natuurlijk herkennen.”

"Ik houd van tevoren verschillende invalshoeken in gedachten."

"Ik houd van tevoren verschillende invalshoeken in gedachten."

— Frank van Beek

De perfecte foto maken
“Tijdens het maken van een foto denk ik altijd twee stappen vooruit. Welke kant zal het koningspaar op bewegen? Wat als de koning zijn hoofd naar rechts draait, sta ik dan nog wel aan de goede kant? Ik houd van tevoren verschillende invalshoeken in gedachten. De ene publicatie gaat over de jurk van Máxima, de ander over het bezoek aan het Mausoleum en een derde over de baard van Willem-Alexander. Bij elk onderwerp hoort weer ander beeld en daar probeer ik, wanneer het mogelijk is, rekening mee te houden.

Daarnaast moet je denken aan de beperkingen door de organisatie en daarmee de beveiliging. Dat maakt het fotograferen lastig en zorgt ervoor dat je soms een grens moet opzoeken voor dé perfecte foto. Ik probeer altijd mijn eigen stijl te houden. Je bent met veel andere fotografen, maar uiteindelijk wil je dat jouw foto’s het beste zijn. Het blijft toch een soort van wedstrijd.”

Wesley de Wit zet sinds drie jaar de koning en koningin op de foto voor ANP-Hollandse Hoogte. De reis naar India was zijn eerste verre staatsbezoek.

Een foto in 12 seconden
“Het maken van een goede nieuwsfoto gaat over seconden. Soms moet je in slechts 12 seconden dé foto maken. Daarvoor moet je op de juiste plek staan, goed kunnen fotograferen en er natuurlijk ook feeling voor hebben.”

Extreme dagen
“De dagen tijdens zo’n staatsbezoek zijn extreem. Je staat vroeg op rond 5 uur ’s ochtends en werkt door tot de middag. Dan heb je tussendoor even pauze. Vaak wil je die uurtjes nuttig besteden voor het bewerken en uploaden van foto’s en vervolgens werk je weer door tot 12 uur ’s avonds. Dat is natuurlijk hard werken, maar je krijgt er ook veel voor terug. Je komt op plekken waar je normaal nooit zou komen en wanneer je de volgende dag je eigen foto’s in de kranten ziet staan, maakt dat je heel trots.”

De beste foto
“Op welke foto ik het meest trots ben vind ik lastig om te zeggen. Mijn foto van Willem-Alexander en Máxima voor het Mausoleum vind ik prachtig. Een echte ‘India- foto’. Alles klopte: het licht, de kleuren en zelfs de kleding van Máxima. En de foto’s van Máxima in het naaiatelier zijn gemaakt in een totaal andere setting, maar zijn juist heel mooi doordat de foto’s heel persoonlijk zijn. Je ziet hoe enthousiast de mensen zijn met het bezoek van onze koningin.”

"Wanneer je de volgende dag je eigen foto’s in de kranten ziet staan, maakt dat je trots."

"Wanneer je de volgende dag je eigen fotos in de kranten ziet staan, maakt dat je trots."

— Wesley de Wit
Frank van Beek geeft het koningspaar een hand
De mediagroep voor het mausoleum. Foto door Babs Sabbe
Franca Grimbergen
Franca Grimbergen
franca.grimbergen@anp.nl

Contact

Neem contact op

Meer weten? We beantwoorden je vragen op werkdagen van 10:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden