Blik op het ANP

Journalistieke kwartaalupdate - Q1 van 2021

Journalistieke kwartaalupdate - Q1 van 2021
Door Freek Staps · 02 Apr 2021
Hoofdredacteur Freek Staps. Foto door Roel Rozenburg

Drie woorden vatten het afgelopen ANP-kwartaal samen: vaccinaties, verkiezingen en fotografie. De stroef verlopende vaccinatiecampagne biedt onophoudelijk aanleiding tot het stellen van vragen en fotograferen (of het nou de eerste gevaccineerde is of lege vaccinatiestraten zijn). Over de traditionele ANP Verkiezingsdienst hieronder meer.

De fotografie dan. Een foto van de dansende Sigrid Kaag bracht een terechte discussie op gang over de rol van D66 bij het inhuren van fotografen. En de foto van Kajsa Ollongren, daar zijn we nog niet over uitgepraat. Politici zelf ook niet trouwens. Opvallend was het aantal reacties van lezers/kijkers dat ons wist te vinden en het ANP verweet "onfatsoenlijk" te hebben gehandeld door "privémateriaal" te fotograferen en publiceren. Het is een aansporing om te blijven uitleggen wat de controlerende rol van de journalistiek behelst, ook aan het Binnenhof.

Mark Westerhoff over de ANP Verkiezingsdienst

Na een voorbereiding van drie maanden waren we er, ondanks het bijzondere verkiezingskarakter, klaar voor om de uitslagen te verzamelen en te brengen. Voorbereidingen bestaan uit de definitieve uitslag van 2017 herindelen (in verband met gemeentelijke herindelingen, nieuwe politieke partijen) en afspraken maken met aanvoer (gemeenten) en distributie (onze afnemers). De uitslagen kwamen traag op gang maar onze voorlopige prognose en later bevestigde prognose bleken correct. Met zeventien partijen in de nieuwe Tweede Kamer geen vanzelfsprekendheid want de marges bij restzetels zijn klein.

 

Clubhouse

De opkomst van een nieuw social medium gaat altijd met hoop en scepsis gepaard. Is dit dan een nieuwe plek waar we de komende jaren elkaar weten te vinden, of is het een hype en hebben we het er post-lockdown niet meer over?

Hoe het ook uitpakt, de introductie van Clubhouse in Nederland ging met enige opwinding gepaard. Een audio-app waarop je kunt meeluisteren - en meepraten - met mensen 'die je normaal niet aan de telefoon' hebt, zorgde voor een giechelachtige sfeer: iedereen was nog eerlijk en aardig, de gebruikelijke boosheid van de socials is nog ver te zoeken.

Freek Staps voerde een reeks gesprekken met mede-hoofdredacteuren, van AD tot de Volkskrant, van NOS Nieuws tot Hart van Nederland, van EenVandaag tot BNR. Honderden vakgenoten luisterden mee, dachten samen na en dat is winst. Hoe dit ook zal uitpakken.

 

Ollongren met notities onder haar arm
Kajsa Ollongren (D66) verlaat de Stadhouderskamer na een positieve corona test. ANP / Bart Maat
Kaag tijdens verkiezingen op tafel
D66 lijsttrekker Sigrid Kaag verneemt de uitslag van de eerste exit poll tijdens de uitslagenavond. ANP / Hollandse Hoogte / Martijn Beekman (in opdracht van D66)

Foto’s Kaag en Ollongren

In maart waren er twee opvallende politieke foto's. Sigrid Kaag danste op een tafel en Kajsa Ollongren toonde per ongeluk vertrouwelijke formatiestukken. De foto's waren, in het geval van Kaag ook in tweede instantie voorzien van de juiste herkomst, te vinden in de ANP-beeldbank. Beide foto's werden duizenden keren bekeken op anpfoto.nl en tientallen keren gedownload.

Avondklokrellen en protocol door chef foto Karin Hollaar 

De prachtige luchtfoto's die Koen van Weel op 23 januari boven Amsterdam van het ingaan van de avondklok maakte, haalden nauwelijks de krant. De rellen van zondag in de hoofdstad en Eindhoven domineerden op maandag de voorpagina's. Deze rellen waren de start van een onrustige periode met veel demonstraties tegen de avondklok. Opvallend en nieuw tijdens deze protesten was de agressie tegen de aanwezige media. Die nam dusdanige vormen aan dat hoofdredactie en fotoredactie zich zorgen maakten om de veiligheid van de fotografen die voor het ANP op pad waren.

Na overleg met het vaste team besloten ze de naam van de fotograaf weg te laten bij relfoto's en te werken in koppels. Verder was er altijd een remote-editor beschikbaar zodat de fotograaf niet meer met een laptop op straat in de weer hoefde. Tot slot kreeg het vaste team de mogelijkheid om beschermend materiaal aan te schaffen. Dit protocol heeft nadien zijn dienst bewezen bij de kerkdienst op Urk waar media ook door omstanders werden belaagd.

Een koninklijk fotoboek

Ze is de meest gefotografeerde vrouw van Nederland en het ANP heeft 105.000 beelden van haar in het archief. Ter ere van de vijftigste verjaardag van de koningin hebben we samen met Blauw Bloed het kleurrijke fotoboek Máxima: Glans van Oranje uitgebracht, te bestellen via de ANP fotowinkel.

Verandering economieberichtgeving door Leon Bogaard

De economieredactie heeft een accentwijziging doorgevoerd in de berichtgeving. Daarbij kiest de redactie ervoor om meer de breedte en de diepte in te gaan met het 'verhaal van de dag', meer los te komen van de financieel economische onderwerpen en meer te richten op sociaal economische onderwerpen. Concreet betekent dit meer berichten over bekende merken, grote beursgenoteerde ondernemingen, beeldbepalende start-ups en grote werkgevers. 

Afgelopen kwartaal waren vaccinaties het nieuws Op 6 januari was er een duidelijke nieuwspiek. Op die dag kreeg verpleeghuismedewerkster Sanna Elkadiri als eerste in Nederland een inenting tegen het coronavirus. Ook 11 maart valt op: toen kreeg het in Nederland ontwikkelde coronavaccin van het bedrijf Janssen uit Leiden een positief oordeel van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en stopten enkele landen met het gebruik van het Astra-Zeneca-vaccin wegens mogelijke bijwerkingen.

Nog even teruglezen?

In januari brachten we onze eerste journalistieke kwartaalupdate van dit jaar uit, de verhalen achter het nieuws.

Lees hem hier

Neem contact op

Heb je een tip voor de redactie of wil je meer weten over het ANP? Stel gerust je vraag.

Bezoek de contactpagina
Freek Staps
Freek Staps
freek.staps@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Freek Staps
Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden