Blik op het ANP

Politiek nieuws verslaan, zo gaat dat in zijn werk

Politiek nieuws verslaan, zo gaat dat in zijn werk
Door Franca Grimbergen · 24 Feb 2021
politiek nieuws anp
Politiek verslaggever Bauke in het Tweede Kamergebouw. Foto: Sem van der Wal

Met een redactie van zes vaste verslaggevers zit de parlementsredactie van het ANP gevestigd in de Perstoren. 24 uur per dag verslaat dit team het politieke nieuws om iedereen op de hoogte te houden van wat er speelt in en rondom Den Haag. Bauke Schram is van een van deze verslaggevers.

“Onze redactie is gevestigd in de Perstoren, dat is praktisch naast de Tweede Kamer. Dagelijks zie je verscheidene ministers en Kamerleden rondlopen. Je denkt dat je koffie gaat halen en ‘ineens’ loop je tegen nieuws aan. Dat maakt het werk erg dynamisch. Spanning om af te stappen op een minister of andere politicus heb ik niet meer. Ik denk altijd maar zo: ik doe hier mijn werk, net zoals jij.”

Dit interview vond plaats voor de verhuizing en verbouwing van de Tweede Kamer.

Een eigen politieke portefeuille

“Elke collega op de parlementsredactie heeft zijn eigen portefeuille. Samen met collega Gijs van Wetten focus ik op de onderwerpen financiën, economische- en sociale zaken en landbouw. Alle politieke kwesties rondom deze onderwerpen pakken wij met z’n tweeën op en daar zijn we dan ook verantwoordelijk voor.

Als persbureau werken we 24 uur per dag. Het komt dus weleens voor dat je tijdens een ochtend- of weekenddienst de portefeuille van een collega overneemt. Dat kan betekenen dat je je goed moet verdiepen in een politiek onderwerp waar je minder verstand van hebt.’’

"Je denkt dat je koffie gaat halen en ‘ineens’ loop je tegen nieuws aan."

"Je denkt dat je koffie gaat halen en ineens loop je tegen nieuws aan."

— Bauke Schram

Politiek nieuws jagen

“Als politiek verslaggever breng je zelf nieuws naar voren. Dat doe je door het dagelijkse politieke nieuws binnen je portefeuille up-to-date te houden, door navraag te doen bij ministeries, vragen te stellen aan politici maar ook door het lezen van Kamerbrieven en het in de gaten houden van de politieke partijen.

Kortom: als politiek verslaggever is het belangrijk om bovenop het politieke nieuws te zitten en hier op een duidelijke, laagdrempelige manier verslag van te doen. Zo kunnen onze afnemers - bijna alle Nederlandse media - onze nieuwsberichten gebruiken.”

Corona en het politieke nieuws

“Afgelopen zomer heb ik een skypegesprek gehad met een staatssecretaris, dat was gek. Zit je zomaar elkaars woonkamer in te kijken. We gaan nog wel afwisselend naar de redactie om vanwege persconferenties, opstootjes en inloop van ministers geen nieuws te missen. Maar de grootste verandering door het coronavirus zit hem in de politieke onderwerpen. Hoe voor corona het stikstofbeleid prioriteit nummer één was, staat nu alles in het teken van het virus. Van de steunpakketten tot de vele persconferenties. Corona heeft echt zijn stempel gedrukt op het politiek werk.

Het is belangrijk dat andere onderwerpen zoals de toeslagenaffaire en de commotie rondom Forum voor Democratie door de coronacrisis niet in de schaduw belanden. Ik denk dat wij als ANP daar een belangrijke rol in spelen. Wij voorzien de Nederlandse media ook van politieke onderwerpen die naast corona gewoon doorgaan, zodat zij zich kunnen focussen op het grote coronaverhaal.”

Aangrijpend politiek onderwerp

“De toeslagenaffaire is een politiek onderwerp dat ik niet snel vergeet. Tijdens mijn eerste week bij het ANP dook ik er al gelijk in en was ik aanwezig bij het debat met voormalig staatssecretaris van Financiën Menno Snel. Sindsdien is het onderwerp steeds groter geworden. Ik sprak met slachtoffers wat de kwestie tastbaar en concreet maakte en ik was aanwezig bij alle openbare verhoren. Het moment dat Rutte, de destijd zittende premier, onder ede wordt verhoord over zo’n groot overheidsschandaal is erg aangrijpend.”

"Wij voorzien de Nederlandse media ook van politieke onderwerpen die naast corona gewoon doorgaan, zodat zij zich kunnen focussen op het grote coronaverhaal.”

"Wij voorzien de Nederlandse media ook van politieke onderwerpen die naast corona gewoon doorgaan, zodat zij zich kunnen focussen op het grote coronaverhaal.

— Bauke Schram

Andere verkiezingen

“Voor mij is het de eerste keer dat ik vanuit het ANP verslag doe van de verkiezingen. Door corona, ook nog eens anders dan in andere jaren. Normaal gesproken ga je het land in, volg je de achterban van de politieke partijen en ga je na wat er allemaal in het land leeft in aanloop naar de verkiezingen. Nu is alles digitaal, waardoor het meer geregisseerd is.  Door de partijen onderling te verdelen zorgen we voor een duidelijke focus waardoor we niets missen. En tegelijkertijd gaat het het regeren gewoon door wat zorgt voor een interessante balans.”

Voor de toekomstige politieke verslaggevers

“Mijn tip voor toekomstige verslaggevers is, hoe cliché ook, werken, werken, werken. Ervaring in de praktijk opdoen is de beste manier om het verslaggeverswerk onder de knie te krijgen én erachter te komen wat je echt leuk vindt. Zo begon ik als politiek verslaggever bij WNL, waar ik het politieke nieuws nog leuker ben gaan vinden. Ik miste het echte nieuws jagen, zag de vacature bij het ANP en zo geschiedde. 

Tot slot: stel vragen, wees gedurfd en houd altijd in je achterhoofd ‘wat willen de burgers van de politiek weten?’ en laat dit terugkomen in je verslaggeving.”

Altijd op de hoogte van het politieke nieuws

Volg politieke besluitvorming op de voet en mis geen enkele ontwikkeling die binnen je eigen branche relevant kan zijn.

Over de politieke monitor

De gezichten achter het persbureau

Naast Bauke vertellen meer ANP'ers over hun rol bij het persbureau. Bijvoorbeeld Maja, ze is een van de redacteuren van de agendaredactie.

Lees het interview
Franca Grimbergen
Franca Grimbergen
franca.grimbergen@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden