Het grootste muziekfestival ter wereld zou in 2020 plaatsvinden in Nederland. Een unieke gebeurtenis want in 1980 was het de laatste keer dat het het Eurovisie Songfestival plaatsvond op Nederlandse bodem. Gaststad Rotterdam heeft zich maandenlang voorbereid. Het ANP maakte voor hostcity Rotterdam een kleurrijk en duurzaam e-magazine.
In de eerste editie kijkt de organisatie terug op hoe het festival uiteindelijk in Rotterdam terecht zou komen; van het eerste bezoek aan Tel Aviv tot de abrupte stop door de coronacrisis. De groene gedachte zou zich als een rode draad door het Eurovisie Songfestival in Rotterdam rijgen. Het stadsbestuur wilde dat het evenement een zo klein mogelijke footprint zou achterlaten. Zelfs de rode loper zou van gerecycled materiaal worden gemaakt, een gouden loper deze keer, “omdat afval ons goud waard is”, predikte duurzaamheidswethouder Arno Bonte. Voor het ANP reden om eens met Rotterdam te gaan praten over een papierloze glossy, ofwel e-magazine. Dat zou wat houtkap schelen.
Digitaal, Rotterdams en duurzaam
“Het ANP was voor ons de gedroomde partner om dit nieuwe avontuur mee aan te gaan’’, vertelt Ingrid Adriaanse, coördinator van het e-magazine vanuit de Gemeente Rotterdam. “Het ANP staat garant voor kwalitatieve teksten en bovendien heeft het een schat aan fotomateriaal in het archief. Hiermee konden we de e-magazines oneindig verrijken met aantrekkelijk beeld bij de diverse interviews en achtergrondverhalen. Het eindresultaat is een overzichtelijke, beeldende terugblik in een typisch Rotterdamse look & feel. Digitaal en duurzaam. Rotterdam ‘Made it Happen’. Ik kijk nu al uit naar de vervolgedities in 2021, waarvoor we al prachtige content in de maak hebben!’’


Een glossy in plaats van een papieren rapport
Robert Verkerk, accountmanager en coördinator: “We kennen Rotterdam als de stad waar veel ideeën met wat ‘gekankerde humor’ uiteindelijk worden omarmd. Hier is het maken van een e-magazine vooral een vernieuwend idee, want er zijn nog maar weinig stadsbesturen die hun gemeenteraadsleden informeren via een glossy met veel beeld en video, laat staan in een e-magazine in plaats van een vuistdik papieren rapport vol tekst en cijfers en weinig beeld. Ik zou zeggen: dat zouden meer mensen moeten doen.’’
Een e-magazine voor de partners in de stad
Na een eerste uitwisseling van ideeën, werd de papierloze uitgave uiteindelijk een glossy dat twee keer in de aanloop naar het festival zou verschijnen en waar in een derde, laatste editie zou worden teruggekeken op het evenement. In de drie e-magazines zou Rotterdam zich speciaal richten op de partners in de stad, dus raadsleden, grote ondernemers, maar ook hoteliers en de horeca. Daarmee was de stad immers bezig om het grootste muziekevenement vorm te geven. De gemeenteraad had al 15 miljoen euro beschikbaar gesteld om het event en alles daaromheen financieel mogelijk te maken.
"Het ANP was voor ons de gedroomde partner om dit nieuwe avontuur mee aan te gaan’"
"Het ANP was voor ons de gedroomde partner om dit nieuwe avontuur mee aan te gaan’"
— Ingrid Adriaanse, coördinator Gemeente Rotterdam
Loredana Vulcano, projectmanager: “Een unieke en persoonlijke inkijk achter de schermen geven bij het organiseren van het grootste muziekfestival ter wereld, dat was het doel van de stad. De Rotterdamse aanpak hebben wij bij het produceren van het e-magazine altijd in ons achterhoofd gehouden.” In de eerste editie is beeld en tekst op een vernieuwende manier samengebracht. Creatief bureau Vruchtvlees verzorgde de vormgeving van het kleurrijke e-magazine.
Van Tel Aviv tot de sleuteloverdracht
Het eerste e-magazine van het drieluik is gepubliceerd op 15 mei en gaat over de periode van Tel Aviv tot aan de sleuteloverdracht in het stadhuis van Rotterdam. Zo vertelt projectdirecteur van de hostcity Alice van Vlaanderen over haar reis naar Tel Aviv om zich te informeren over ‘how to organize the Eurovision songcontest'. Met inmiddels voormalig directeur Johan Moerman van Rotterdam Festivals werd gekeken hoe het stadsprogramma rond het songfestival in elkaar kon worden gezet.


Op weg naar een drieluik
Het coronavirus bracht op woensdag 18 maart voorlopig een eind aan de organisatie van het festival. Op papier blijven de plannen bestaan. Ze gaan voorlopig de kast in, want het is vrijwel zeker dat Rotterdam door de organisatie van het festival gewoon weer wordt aangewezen als de gaststad. De Rotterdamse gemeenteraad liet al snel weten een doorstart van het evenement in 2021 te willen. Het ANP kijkt er naar uit om dit bijzondere Rotterdamse verhaal volgend jaar af te ronden met nog twee e-magazines.
In het tweede e-magazine wordt vooral ingezoomd op de weken nadat de sleutel van Tel Aviv aan Rotterdam is overhandigd tot aan de werkelijke finale. Dat betekent vooral veel aandacht voor wat er in de stad allemaal gebeurt om het festival heen. Het slotmagazine zou vervolgens alles vertellen over de finale en alles daaromheen. Het zou een unieke inkijk achter de schermen geven. Het ANP gaat, net als Rotterdam, zich daar alvast op voorbereiden.
Interesse in een e-magazine dat bij jouw organisatie past?
Het ANP verzorgt tekstproductie, beeldproductie en vormgeving. In je eigen huisstijl of anders. In de beeldbank van ANP staan daarnaast duizenden actuele en historische foto's die bij jouw merk passen. Laat je gegevens achter en we nemen snel contact met je op om je meer te vertellen.
Neem contact op:
Bedankt! We nemen zo snel mogelijk contact met je op.