Achter het nieuws

In Zandvoort bleef het stil dus fotograaf Remko de Waal blikt terug op eerdere GP's

In Zandvoort bleef het stil dus fotograaf Remko de Waal blikt terug op eerdere GP's
Door Franca Grimbergen · 12 May 2020
Max Verstappen wint Grand Prix Oostenrijk
Max Verstappen wint F1 Grand Prix van Oostenrijk. Foto: Remko de Waal

2020 zou een prachtig sportjaar worden. De Olympische Spelen, het EK voetbal en natuurlijk de Dutch Grand Prix in Zandvoort. Corona gooide roet in het eten, maar gelukkig kunnen we terugblikken op eerdere races. ANP-fotograaf Remko de Waal neemt je mee in de snelle wereld van de Formule 1.

De eerste keer
“Mijn eerste Grand Prix, de GP in Duitsland op de Hockenheimring, fotografeerde ik samen met autosportfotograaf en goede collega Frits van Eldik. De eerste keer fotograferen tijdens de Formule 1 voelde gek genoeg als mijn eerste keer fotograferen op het Binnenhof: waar rennen de fotografen naar toe? Wat weten zij wat ik nog niet weet? Na wat snelle lessen van Frits werd het me al snel duidelijk op welke momenten je waar moet staan.”

''De eerste keer fotograferen tijdens de Formule 1 voelde gek genoeg als mijn eerste keer fotograferen op het Binnenhof.''

''De eerste keer fotograferen tijdens de Formule 1 voelde gek genoeg als mijn eerste keer fotograferen op het Binnenhof.''

— Remko de Waal

Tussen de beste van de wereld
“Het bijzondere aan Formule 1 is dat een accreditatie krijgen om te fotograferen vrij lastig is, maar eenmaal binnen ben je nagenoeg vrij om te maken wat je wilt. De creativiteit, het vastleggen van emotie en het maken van echte nieuwsfoto’s, zijn aspecten die ik zo mooi vind aan fotograferen tijdens de Formule 1. Daarnaast is het een van de grootste sportevenementen ter wereld en sta je zij en zij met de beste sportfotografen. Dat is natuurlijk hartstikke gaaf. Mijn doelen? De komende jaren de lat steeds hoger leggen en een gezonde mix tussen creatieve fotografie en nieuwswaardige beelden maken.”

Het Wilhelmus in de Oostenrijkse bergen
“De totale chaos op de Hockheimring in 2019 door de flinke regenval en de winst van Max Verstappen bij de GP van Oostenrijk zijn momenten die ik niet meer vergeet. Toen het Wilhelmus in de Oostenrijkse bergen klonk was dat voor iedereen wel even een kippenvelmomentje.”

Foto’s die de wereld over gingen
“Het meest aangrijpende was de crash van Formule 2-coureur Anthoine Hubert in Spa Francorchamp. Alle fotografen waren net hun foto’s van de kwalificatie van de F1 aan het bewerken toen we op grote schermen de enorme crash zagen tussen Juan Correa en Hubert. Iedereen wist gelijk dat het foute boel was. Als een van de weinige fotografen was ik met mijn camera richting de plek van de crash gegaan. Ik maakte daar nog net een foto van het wegtakelen van de wrakstukken van de bolides. Achteraf bleken dit de enige nieuwsfoto’s van de fatale crash te zijn. Nadat onze internationale partner EPA ze overnam werden de foto’s wereldwijd gebruikt.”

"Tot op de dag van vandaag is het wachten op de seizoensopener."

"Tot op de dag van vandaag is het wachten op de seizoensopener."

— Remko de Waal

Een race zonder publiek
“Sinds mijn eerste GP in Duitsland heb ik nog een aantal Grand Prixs gefotografeerd. Ik begon dit seizoen met de wintertraining in Barcelona en vele zouden volgen. Met als hoogtepunt de Dutch GP in Zandvoort, waar we met drie ANP-fotografen aanwezig zouden zijn. Tot het coronavirus opdook en alles geannuleerd moest worden. Tot op de dag van vandaag is het wachten op de seizoensopener; de geruchten gaan dat dat de GP van Oostenrijk gaat worden. Als dat zo is, is dat hoogstwaarschijnlijk zonder publiek en pers. Helaas. Laten we hopen dat we als persbureau volgend jaar alsnog de Dutch GP op de best mogelijke manier in beeld kunnen brengen.”

Achter de nieuwsfoto

Voor nog meer verhalen achter de nieuwsfotografie, volg ANP Foto op Instagram.

Naar Instagram

Formule 1 in beeld

Meer beelden van fotograaf Remko de Waal zien? Bekijk zijn werk via ANP Foto.

Naar de beelden
Franca Grimbergen
Franca Grimbergen
franca.grimbergen@anp.nl

Contact

Neem contact op

Meer weten? We beantwoorden je vragen op werkdagen van 10:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden