Hollandse helden in de jaren 60 door Louis van Paridon

Foto’s door Louis van Paridon – Christel Adelaar (Mamaloe)

Door Franca Grimbergen

Grote kans dat je zijn naam niet kent. Toch was Louis van Paridon (1922-2016) volgens velen een groot en getalenteerd fotograaf. Hij fotografeerde in de jaren 60 voor kranten en tijdschriften en deelde tentoonstellingen met Ed van der Elsken, Maria Austria en Cas Oorthuys. Zijn kleurendia’s zijn door fotobureau Hollandse Hoogte (onderdeel van het ANP) in de collectie opgenomen. Nu is er ook een boek verschenen.

Louis van Paridon groeide op in een streng, katholiek gezin met elf kinderen in Amsterdam. Zijn vader was succesvol ondernemer, Louis studeerde schilderen en werkte later bij drukkerijen. Tijdens de Tweede Wereld oorlog werkte hij in Brabant als landarbeider.

Korte carrière

Na de oorlog leerde hij fotograferen. Hij begon als fotojournalist maar was geen nieuwsjager en daarom rolde hij later de Amsterdamse culturele scene in. Hij maakte reportages, portretten, reclamefoto’s en bruidsfoto’s.

Hij kreeg beroemdheden uit binnen- en buitenland voor zijn lens, maar hij stopte eind jaren 60 plotseling met fotograferen. Waarom is niet helemaal duidelijk, maar hij stak als keurige heer af tegen de nieuwe generatie fotografen. Misschien ontbrak de échte drive om door te gaan.

Een bijzondere ontdekking

Zijn fotomateriaal werd decennia niet meer aangeraakt en een groot deel van zijn archief lag ongebruikt in lades op zijn Brabantse boerderij. Paridon toonde later in zijn leven nooit interesse in het openbaren van zijn werk. Na zijn dood nam zijn partner Michel Teulings contact op met fotobureau Hollandse Hoogte.

Hollandse Hoogte heeft haar best gedaan om het bijzondere archief openbaar te maken. Een groot deel van de kleurendia’s zijn bekeken, uitgezocht, gedigitaliseerd en in beheer genomen. Zo kwam er toch een schat aan uniek fotomateriaal, persoonlijke verhalen, documenten en dagboeken vrij.

Hollandse helden

Uitgeverij Joh. Enschedé Amsterdam heeft op basis van de fotocollectie het indrukwekkende fotoboek ‘Hollandse helden uit de jaren 60′ gemaakt. Dit unieke fotoboek schetst een prachtig tijdsbeeld en laat zien hoe de geportretteerden het beeld van dat decennium bepaalden. Met foto’s van onder andere de piepjonge Johan Cruijff tot de gezellig vanuit haar dakkapel kijkende Mies Bouwman en Toon Hermans met zakdoek in de hand.

Meerdere mensen uit de huidige Nederlandse cultuursector werkten mee aan het boek, zoals Jan Mulder, Annemarie Oster, Auke Kok, Maurice Hermans en Wilfried de Jong.

‘Wie naar de foto’s kijkt, maakt een sprong terug in de tijd. Maar de kleuren zijn zo diep en verzadigd (…) dat je de geportretteerden denkt aan te kunnen raken. Voor je het weet begin je een praatje (…)’, zegt Wilfried de Jong in het voorwoord van het fotoboek. ‘De mensen op de foto’s van Louis van Paridon léven. In full colour.’

Win het boek!

We mogen tien boeken weggeven. Vul het formulier hieronder in! Je kunt meedoen tot 1 augustus. We verloten de boeken onder alle deelnemers; heb je gewonnen? Dan nemen we contact met je op.

De inschrijving is gesloten.

Bekijk via deze link de hele collectie van Paridon bij Hollandse Hoogte.

Het fotoboek ‘Hollandse helden in de jaren 60′ is op 10 juli gepresenteerd en vanaf nu te koop in verschillende boekhandels en online winkels.