ANP-fotograaf Bart Maat reist regelmatig mee met minister-president Mark Rutte. Soms is hij zelfs de enige fotograaf die mee mag. Hij was aanwezig in het Witte Huis, en ging ook mee naar Australië, Indonesië en Nieuw-Zeeland.

Van Den Haag tot de Oval Office
“Regelmatig ga ik als ANP-fotograaf op reis met de minister-president. Ik ben net terug van een reis naar Australië, Indonesië en Nieuw-Zeeland. Verder reisde ik deze zomer mee naar Amerika waar Rutte op bezoek was bij Donald Trump. Ik zat toen vooraan in de Oval Office. Verder reisde ik mee naar Parijs, Berlijn, Portugal, Polen, Italië, Zweden, Slovenië en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het ene moment sta ik aan de andere kant van de wereld te fotograferen en het volgende moment sta ik weer ‘gewoon’ in Den Haag om foto’s te maken tijdens een debat. Een wereld van verschil, maar dat maakt mijn werk zo leuk.”

Mee als enige fotograaf
“Bij verre reizen ben ik vaak de enige fotograaf die mee is, in opdracht van het ANP, dat natuurlijk levert aan alle Nederlandse media. Dat is best een eer. Ik vlieg dan mee in het regeringstoestel, waar Mark Rutte ook in zit. We hebben af en toe een kort gesprekje met elkaar, maar tijdens de vlucht is hij vaak druk aan het werk. Rutte is onvermoeibaar op dit soort reizen. Terwijl de hele delegatie op zijn achterste poten loopt, blijft de premier maar doorgaan.”

Bart Maat in de Oval Office (eerste rij, derde van rechts). Foto door Tia Dufour.

Strakke planning
“Vaak lijken de verre reizen een leuk uitje, maar het programma is heftig. Het schema is strak en het is een combinatie van non-stop werken en soms heel lang wachten. Bij aankomst op het vliegveld staat een politie-escorte klaar, die brengt de delegatie snel van de ene afspraak naar de andere. Je bent niet bij alle afspraken welkom om te fotografen en je moet daardoor soms lang wachten voordat je weer verder kunt. Je krijgt daar wel heel veel voor terug. Je komt op plekken waar je normaal niet komt. Niet veel mensen kunnen zeggen dat ze in het Witte Huis zijn geweest.”

Connecties gebruiken
“Het maken van de perfecte nieuwsfoto kun je niet plannen. Wel probeer ik van te voren research te doen, door op zoek te gaan naar foto’s in de beeldbank. Soms kan dat, vaak ook niet. Dan moet je ter plekke snel schakelen en door ervaring op de juiste plek staan. Ook helpen connecties. In Australië raakte ik aan de praat met de fotograaf van de minister-president Scott Morrison waardoor ik vrij kon bewegen en de ideale hoek kon kiezen en zo een beeld kon maken met de skyline van Sydney op de achtergrond.

”Niet veel mensen kunnen zeggen dat ze in het Witte Huis zijn geweest.”

Trump luisterde
Tijdens het persmoment van Rutte en Trump in het Witte Huis was het me gelukt om helemaal vooraan in het midden te zitten, waardoor ik makkelijk contact met ze kon maken. Daar maakte ik dan ook gebruik van en vroeg aan Trump en Rutte of ze ze elkaar nog eens de hand konden schudden, en dat deden ze. Ik kan nu zeggen dat Trump meteen doet wat ik zeg, als ik hem iets vraag. Die foto stond de volgende dag op de voorpagina van de Telegraaf. Dat zie ik als een bevestiging dat ik het goed heb gedaan.’’

Meer ANP

Meer weten over fotografie bij het ANP en Hollandse Hoogte? Klik hier om je in te schrijven voor de nieuwsbrief, helemaal gewijd aan fotografie.