Een prachtige opdracht voor de Nationale Politie

Foto’s door Lars van den Brink

Door Edouard van Arem, Opdrachten ANP/Hollandse Hoogte

Hollandse Hoogte, het fotobureau dat sinds 2018 onderdeel is van het ANP,  heeft na een aanbesteding sinds 1 februari 2018 een overeenkomst met de Nationale Politie om voor alle eenheden de opdrachtfotografie te verzorgen. Dat doen we met een poule van zo’n 70 fotografen. Onlangs hebben we de fotografie voor de Jaarverantwoording 2018 afgerond.

Midden in de samenleving
Op de cover van de Jaarverantwoording staat een foto die gemaakt is aan de voet van de Erasmusbrug in Rotterdam. Op de foto zijn diverse politiemensen te zien: een motoragent die met een voorbijganger praat, een tweetal van de bereden politie, ook in gesprek met een burger en een agent die zijn politiehond uit de auto heeft gelaten. Om hen heen mensen die toevallig voorbij lopen of fietsen. Het is de politie, midden in de samenleving. De foto verbeeldt het thema van de Jaarverantwoording over 2018.

Gepuzzel
De foto lijkt achteloos genomen, maar schijn bedriegt. Het maken van deze foto en acht andere foto’s in de Jaarverantwoording, is een flinke klus geweest. De productie is gedaan door Esra de Zeeuw van ANP/Hollandse Hoogte. “Voor mij was het met mijn neus in de boter vallen. Op mijn allereerste werkdag ging ik mee met de shoot in de haven van Rotterdam. In de dagen en weken daarop mocht ik alle shoots organiseren.”

“We moesten locaties vinden waar het mogelijk was om vanaf ongeveer acht meter hoogte te fotograferen. En wel zo, dat je ook goed omgeving kon zien. Dat betekende samen met Lars van den Brink, de fotograaf, op Google Maps locaties uitzoeken en checken of die geschikt en beschikbaar waren. Zo kwamen we uit op daken van theaters, een balkonnetje van een museum, van een restaurant of van een rechtbank en zelfs op een schip. Tegelijkertijd moesten we ook met de politiemensen die op de foto moesten figureren, data en tijd afstemmen. Dat bekende ook weer heel veel bellen en mailen en checken met agenda’s en roosters tot er een match was. Enorme puzzels, maar wel gelukt.”

WEP-award
De agenten op de foto’s maken allemaal deel uit van teams die in 2018 een WEP-award hebben gekregen: Waardering Erkenning Politie. In de Jaarverantwoording is te lezen welke teams dat zijn en waarom zij die award gekregen hebben.

Ook staan ze in de Jaarverantwoording met een totaalportret. Deze zijn gemaakt door de drie fotografen die de politie zelf in dienst heeft: Nick Hogeveen, Peter Monteny en Frans Vega.

Vanuit de hoogte
De foto’s zijn allemaal vanaf een bepaalde hoogte gemaakt. Jelle Hoogendam, art-director bij Korpsmedia: “Het idee was om het dagelijkse politiewerk in een veel breder perspectief te plaatsen. Midden in de maatschappij. De politie is een constante factor, niet weg te denken uit het straatbeeld in de stad en in de regio. Door vanuit een hoog perspectief te werken, krijg je een andere kijk op de werkelijkheid. Niet alledaags en met meer overzicht.”

En fotograaf Lars van den Brink? Die vond het een geweldig project. Hij staat bekend om zijn wijde, zorgvuldig samengestelde stadsgezichten. “Ik houd er van om dit soort fotografie te maken. Het is veelzijdig en vraagt veel creativiteit. Bij de start van het project was het wat rommelig, maar al gauw ging het lopen. De samenwerking met Esra was helemaal prima. Ook een groot compliment voor alle agenten van de politie die op de foto moesten. Ze waren altijd bereid om mee te werken, en waren altijd positief, al was het wel eens lastig.”

Stadslandschap
Het bijzondere van de foto’s is dat Lars de  beelden opbouwt uit diverse foto’s. Hij koos een vast standpunt en schoot vanaf dat punt de foto’s. Alleen de agenten op de foto kregen een opdracht om iets te doen of om op een bepaalde plek te staan. De overige mensen kwamen toevallig voorbij. Uit een selectie beelden stelde Lars per locatie het definitieve beeld samen. “Ik kijk voortdurend om me heen. Wat gebeurt er, wat zie ik. Zo creëer ik deze foto’s die daardoor een soort stadslandschap worden.”

Jelle Hoogendam is erg blij met het eindresultaat. “De serie foto’s van Lars zijn de rode draad in het verslag. Ik heb veel contact gehad met Lars en Hollandse Hoogte voor de afstemming. Je hebt een idee dat je alles samen verder uitwerkt. Wat zijn de locaties? Hoe hoog is hoog? Wat willen we zien? Dat tussentijds sparren is heel prettig. Iedereen brengt iets in vanuit zijn specialisme. Ik ben er erg blij mee, het is net even anders. De aandacht die er in is gestoken krijg je terug met enthousiaste reacties. Dat is toch mooi.”

Lees de Jaarverantwoording 2018

Klik hier om de Jaarverantwoording, mét alle fotografie, in te zien.