Provinciale Statenverkiezingen bij het ANP: een kijkje achter de schermen

Foto’s: Robin van Lonkhuijsen / ANP

Op verkiezingsavond is de bezetting op de redactievloer een stuk groter dan normaal. Er hangt een afwachtende sfeer en tegelijkertijd weet iedereen dat het een van de drukste werkavonden van het jaar gaat worden. Het belteam dat op de redactievloer zit wordt nauwlettend in de gaten gehouden door de rest van de redactie. Zij zullen de eerste telefoontjes aannemen waarin de gemeenten hun uitslagen doorgeven. Als de telefoon voor het eerst rinkelt weet iedereen dat het gaat beginnen.

Het belteam
Om 21:00 uur gaan de stembureaus dicht. Vanaf dat moment is het voor het belteam – bestaande uit 6 leden – wachten tot de gemeenten hun uitslagen doorbellen. Na 22 minuten gaat de telefoon voor het eerst af bij Habiba Schellekens el Ouarti. Ze vertelt: “Het was de gemeente Schiermonnikoog die als eerste de uitslag doorbelde. Op de achtergrond hoorde ik een hoop gejuich toen ik ze dit vertelde.”

Jessica Slootweg maakt ook deel uit van het belteam. Jessica: “Na de gemeente Schiermonnikoog belden er nog twee gemeenten, maar toen werd het stil. Rond 22:45 uur begon het rustig op gang te komen en om 23:30 uur stond de telefoon roodgloeiend.” Het is 03:45 uur als Mike Ruijters het laatste telefoontje aanneemt van de gemeente Brielle. Alle uitslagen die daarna binnenkomen, worden digitaal doorgegeven.

Social media
Van Groningen tot Utrecht en van Castricum tot Rotterdam: ANP-fotografen zijn op de verkiezingsdag op wel 60 verschillende plaatsen aan het werk. Ook op de verschillende social media-kanalen van het ANP en van Hollandse Hoogte zijn fotoseries te zien. Fotograaf Wesley de Wit is een dag meegegaan met de verkiezingsbus in Zaltbommel, wat live op Instagram te volgen was. Volg het ANP op:

Instagram, Twitter, Facebook en LinkedIn. Volg Hollandse Hoogte op Instagram.