Uitslagenavond bij het ANP

Foto door Bart Maat

Op donderdag 23 mei is Nederland naar de stembus gegaan voor de Europese Parlementsverkiezingen. Ook bij deze verkiezingsuitslag heeft het ANP weer een belangrijke sleutelrol gespeeld. Alle Nederlandse gemeenten hebben hun uitslagen doorgeven aan het ANP, waarna het ANP de uitslag landelijk bekend heeft gemaakt door de uitslagen zo snel mogelijk onder haar mediaklanten te verspreiden. De fotografen van ANP Foto leggen daarnaast de uitslagenavond bij de politieke partijen en elders vast. NOS Nieuwsuur nam op de uitslagenavond, zondag 26 mei, tijdens hun live-uitzending een kijkje bij de ANP Verkiezingsdienst.

De uitslagen van alle 355 Nederlandse gemeenten kwamen dit jaar grotendeels digitaal binnen, en ook het verkiezingsbelteam zat klaar om gemeenten te assisteren en om binnenkomende uitslagen te controleren. Direct om 23:00 uur kwamen de eerste uitslagen in recordtempo binnen.

De uitslag

Zoals eerdere prognoses al deden vermoeden is in Nederland de PvdA met 6 zetels de grootste partij geworden. Daarop volgden het CDA en VVD met 4 zetels. De partijen PVV en SP zullen (voorlopig) verdwijnen uit het Europees parlement.

De ANP Verkiezingsdienst

De ANP Verkiezingsdienst brengt de uitslagen per gemeente en totaliseert op provinciaal én landelijk niveau en geeft vergelijkingsmateriaal.

Aan de hand van deze voorlopige uitslagen, berekende de Verkiezingsdienst de prognose van de verdeling van de Nederlandse zetels in het Europees parlement. Deze prognose kun je vinden via de ANP Verkiezingsdienst of in de ANP app. Meer weten over de ANP Verkiezingsdienst? Vraag hier meer informatie aan.

De uitzending

NOS Nieuwsuur kwam als grootafnemer van de Verkiezingsdienst op bezoek. Bekijk hieronder het fragment van Nieuwsuur terug, waarin ook CTO Mark Westerhoff aan het woord is. Klik hier voor een sfeerverslag van de redactie tijdens de uitslagenavond van de Provinciale Statenverkiezingen.

Weetjes over de Europese verkiezingen

  • Vanwege de Europese kiesakte mocht ANP pas vanaf zondagavond 23:00 uur uitslagen ontvangen en verwerken. In de eerste minuut waren dat er meer dan 150.
  • PVV, die een nexit nastreeft, verliest al haar zetels, maar kan een restzetel verwachten dankzij de brexit, omdat NL er dan 3 zetels bij krijgt.
  • De fotografen van ANP Foto waren op uitslagenavond bij veel politieke partijen aanwezig. Bekijk hier hoe fotograaf Bart Maat de reactie van Frans Timmermans op de uitslag vastlegde.